Poliţia italiană în alertă maximă la summitul aniversar al Uniunii Europene de la Roma

Mii de poliţişti vor proteja liderii europeni ce vor participa sâmbătă la cea de-a 60-a aniversare a UE ce va avea loc la Roma.
Dronă a Forţei Aeriene Italiene.
Dronă a Forţei Aeriene Italiene. (Captură Foto)

În vederea evaluării nivelului ameninţării teroriste din peninsulă şi din Roma, în preajma şi în timpul reuniunii la nivel înalt a UE din Roma, ministrul de externe Marco Minniti s-a întâlnit ieri cu responsabilii antitero şi din domeniul informaţiilor.

Poliţia şi carabinerii din Roma se află în alertă maximă pe arterele mari şi pe străzile laterale din preajma principalelor locuri de întâlnire a înalţilor oficiali. În anumite sectoare se preconizează închiderea de astăzi a circulaţiei pietonale.

Măsurile de securitate au fost consolidate nu doar pentru summitul UE de mâine, dar şi pentru că azi sunt aşteptate două marşuri: unul pro-UE şi altul anti-UE, unde sunt aşteptaţi mii de oameni. Potrivit raportelor în acest weekend în Italia urmează să aibă loc cinci marşuri şi mitinguri, inclusiv un protest anti-UE.

Atacul terorist care a avut loc în această săptămână la Londra a îngrijorat liderii europeni şi a determinat intensificarea măsurilor de securitate pentru summitul UE din Roma, numărul poliţiştilor prezenţi la eveniment crescând de la 3.000 la 5.000. Protecţia liderilor va fi asigurată şi de 1.000 de soldaţi – inclusiv carabinieri – şi o flotă de drone ale forţei aeriene italiene, potrivit publicaţiei The Times.

Premierul britanic, Theresa May, nu va participa la celebrarea UE din acest weekend, deoarece pregăteşte invocarea oficială a Articolului 50 care va declanşa negocierile privind ieşirea Marii Britanii din blocul european.

Negociatorul şef al UE privind Brexitul, Michel Barnier, a avertizat că Marea Britanie să nu folosească cooperarea în domeniul securităţii pentru a negocia acorduri comerciale mai bune sau pentru a diviza celelalte 27 de naţiuni care rămân în blocul european.

Liderii europeni participanţi la summitul de la Roma sunt aşteptaţi astăzi în capitala Italiei. Mâine dimineaţă, şefii de stat şi de guvern vor adopta o declaraţie comună cu privire la viitorul Europei în contextul părăsirii UE de către Marea Britanie. Până atunci, astă-seară, de la ora 18:00, ei se vor întâlni la Vatican în Sala Regia cu Papa Francisc.

România va fi reprezentată la summitul UE de la Roma de preşedintele Klaus Iohannis.