Politicianul olandez Geert Wilders, acuzat de incitare la ură

Politicianul olandez de extremă-dreapta, Geert Wilders
Politicianul olandez de extremă-dreapta, Geert Wilders (ROBIN UTRECHT / AFP / Getty Images)

Politicianul de extremă dreaptă, Geert Wilders, a încercat să respingă punerea sa sub acuzare pentru incitare la ură, relatează News.sky.

Parlamentarul anti-islamist s-a angajat, în cadrul unui discurs susţinut în faţa unei mulţimi, că se va asigura că vor fi „mai puţini marocani” în Olanda.

Iar când mulţimea a răspuns „Mai puţini! Mai puţini!”, Wilders a răspuns zâmbind „Noi vom institui asta”.

Remarca politicianului de extremă dreapta a atras 6.400 de plângeri penale în toată Olanda, şi i-a adus critici şi în interiorul propriului său partid, Partidul pentru Libertate, care în prezent este lider în sondajele de opinie.

Procurorii au afirmat că Wilders se va prezenta în instanţă „pentru acuzaţia de insulte aduse unui grup din cauza rasei lor şi incitare la discriminare şi ură”.

„Politicienii pot ajunge departe în afirmaţiile lor, asta face parte din libertatea de exprimare, dar această libertate este limitată de interdicţia de a discrimina”, au adăugat procurorii.

Wilders a atacat decizia procurorilor: „Am spus ceea ce milioane de oameni gândesc şi constată”.

„Pentru a doua oară, este limpede că oamenii vor să aibă de-a face cu o persoană care spune adevărul. Este o batjocoră că trebuie să mă apăr în instanţă pentru asta”, a declarat Wilders.

„Procurorul ar face mai bine dacă şi-ar dedica timpul pentru a pune sub acuzare jihadişti în loc să mă urmărească pe mine. Partiul pentru Libertate este cel mai mare partid în sondajele de opinie. Se pare că elita nu agreează acest lucru”.

În trecut, politicianul olandez a comparat Coranul cu „Mein Kampf”-ul lui Hitler şi a denumit Islamul o „religie fascistă”.

O instanţă l-a achitat pe Wilders de acuzaţiile de incitare la ură, hotărând că acesta a vizat o religie, ceea ce este permis sub legea olandeză, şi nu un anumit grup etnic.