Băsescu: Putin va renunţa ”uşor, uşor” la aroganţă

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu au declarat, joi, că se impune aplicarea unui nou nivel de sancţiuni împotriva Rusiei, ţinând cont că situaţia din estul Ucrainei, unde forţele pro-ruse ocupă teritorii în regiunile Doneţk şi Lugansk, poate deveni asemănătoare cu situaţia din Transnistria, relatează Mediafax.

Susţinem că situaţia din estul Ucrainei se îndreaptă către o situaţie de gen Transnistria. Este evident că Federaţia Rusă continuă sa consolideze separatiştii în estul Ucrainei, ceea ce impune creşterea nivelului de sancţiuni împotriva Moscovei, a notat Hotnews, citându-l pe şeful statului.

Preşedintele Băsescu a apreciat că sancţiunile aplicate Rusiei de către statele occidentale au lăsat ”efecte devastatoare” pentru economia ţării, adăugând că Putin va renunţa ”uşor uşor” la aroganţă.

De asemenea, Traian Băsescu a criticat şi declaraţiile lui Lavrov privind politica Rusiei în Ucraina, explicând că aceasta nu mai păcăleşte pe nimeni.

”Declaraţia lui Lavrov este un joc pentru copii, nimeni nu spune că Rusia vrea să anexeze estul Ucrainei, toţi spunem că vor să creeze o nouă Transnistrie. Aşteptăm să spună că nu vor crea o Transnistrie în estul Ucrainei, reiese din declaraţiile şefului statului.

Preşedintele României şi-a încheiat discursul referitor la estul Ucrainei reiterând că sprijină creşterea nivelului de sancţiuni împotriva Rusiei astfel încât Moscova să înţeleagă că nu poate să-şi extindă influenţa în Europa prin cucerirea unor teritorii de genul celei din Kaliningrad.

Secretarul de stat american, John Kerry, a afirmat, marţi, că Rusia a făcut paşi constructivi în ultimele zile privind reducerea tensiunilor din Ucraina, adăugând că ia în calcul posibilitatea ca Statele Unite să poată ridica sancţiunile dacă Moscova va continua pe această cale.