Politicienii germani acuză SUA de “război economic” împotriva Deutsche Bank

Tensiunile dintre Berlin şi Washington cu privire la amendarea gigantului Deutsche Bank par să se intensifice, în special după ce mai mulţi politicieni germani au acuzat SUA că poartă un război economic împotriva Germaniei.
(Captură Foto)

Când mass-media a anunţat că Departamentul American al Justiţiei (DOJ) a amendat Deutsche Bank cu 14 miliarde de dolari pe 15 septembrie, o cifră care în mod ciudat este identică cu o amendă de 14 miliarde dolari aplicată de UE împotriva Apple, unii analişti au considerat că este vorba de o măsură exagerată din partea Washingtonului, aparent pentru a rezolva o dispută privind vânzarea de titluri de valoare garantate cu credite ipotecare (MBS) în timpul crizei financiare din 2008.

După trei săptămâni de volatilitate fără precedent în privinţa preţului acţiunilor celui mai mare creditor german, care au ajuns vineri la cel mai scăzut nivel de până acum, mai mulţi politicieni germani au acuzat SUA că poartă un război economic împotriva Germaniei în condiţiile în care, conform Financial Times, “continuă să se amplifice temerile în rândul elitei politice şi corporatiste germane cu privire la viitorul Deutsche Bank”.

Peter Ramsauer, preşedintele Comitetului pentru probleme economice din Parlamentul german, a declarat într-un interviu la Welt am Sonntag, că mişcarea împotriva Deutsche Bank “are caracteristicile unui război economic”, adăugând că SUA are o “lungă tradiţie” de utilizare a fiecărei oportunităţi de a purta războaie comerciale “dacă acest lucru i-ar ajuta economia”. Ramsauer a mai precizat că, amenda usturătoare aplicată de SUA împotriva Deutsche Bank este un exemplu al acestei tradiţii.

Markus Ferber, aliat al lui Merkel şi membru al Parlamentului European din partea Germaniei, a sugerat că investigaţia asupra Deutsche Bank este un răspuns din partea DOJ pentru decizia Bruxelles-ului de a impune o amendă de 13 milioane de euro împotriva Apple pentru infracţiuni fiscale în Europa. Şi totuşi nu este vorba doar de Apple: la începutul acestui an, producătorul auto german Volkswagen a fost de acord să plătească 16,5 miliarde de dolari SUA pentru mistificarea testelor de poluare a aerului în perioada 2008-2015. Amenda riscă în continuare să crească cu mai multe miliarde şi Volkswagen trebuie să retragă 85.000 de autovehicule.

Ministrul german al Economiei, Sigmar Gabriel, a răspuns comentariilor făcute de directorul general al Deutsche Bank, John Cryan. După ce săptămâna trecută acţiunile Deutsche au ajuns la cel mai scăzut nivel al lor, Cryan a declarat angajaţilor săi că, banca suferă ca urmare a speculaţiilor de pe piaţă. “Nu ştiu dacă ar trebui să râd sau să plâng pentru faptul că banca care a făcut din speculaţii un model de afacere susţine acum că este o victimă a speculatorilor”, a declarat Gabriel, duminică.

Vinerea trecută, mass-media a raportat că Deutsche Bank şi autorităţile americane pentru reglementare se aflau la un pas de a ajunge la o înţelegere de 5,4 miliarde de dolari, ceea ce a contribuit la creşterea acţiunilor băncii cu 6 procente. Ştirea a fost în mare parte negată, nu numai de publicarea unor rapoarte care susţineau că directorul general Cryan doar acum se va îndrepta spre SUA pentru a negocia acordul cu americanii, dar şi de faptul că Deutsche Bank are obligaţia de a confirma zvonul dacă este adevărat. Între timp, Moody’s a declarat că ar fi o ştire bună pentru deţinătorii de obligaţiuni dacă înţelegerea va ajunge la 3,1 miliarde de dolari. O amendă ce ajunge până la 5,7 miliarde de dolari va şterge profiturile înregistrate în 2016, dar nu va lovi fatal banca germană.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei de buget din Bundestag, Eckhardt Rehberg, a exclus primirea de către Deutsche Bank a unui ajutor din partea statului, susţinând că afacerile sale riscante din străinătate au rezultat în amenzi de miliarde de euro. “În prezent aş exclude orice ajutor de capital. Nu ar fi cea mai bună cale de urmat”, a adăugat politicianul german.