Poliţistul care ar fi dat şpagă pentru a rămâne şef la Direcţia Permise, reţinut de procurorii DNA

(Captură Foto)

Procurorii DNA Cluj au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a ofiţerului de poliţie Andrei Viorel Donciu, la data faptelor imputate şef al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor Maramureş (SPCRPCIV Maramureş), iar în prezent împuternicit pe funcţia echivalentă de la nivelul Serviciului Suceava.

Poliţistul este acuzat oficial de comiterea mai multor infracţiuni: luare de mită în formă continuată (trei acte materiale), cumpărare de influenţă şi acces ilegal la un sistem informatic.

Inculpatul Andrei Viorel Donciu urmează să fie prezentat, joi, Tribunalului Cluj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Direcţiei Generale Anticorupţie. Merită menţionat că, în acest moment, se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:

La data de 04 februarie 2021, inculpatul Donciu Viorel-Andrei, în calitate şef al SPCRPCIV Maramureş, ar fi cumpărat influenţa unui consilier de la Consiliul Judeţean Maramureş, pe care acesta din urmă pretindea că o are pe lângă anumite persoane, astfel încât inculpatul Donciu Viorel-Andrei să fie desemnat în continuare în aceeaşi funcţie. Numirea în calitate de şef al SPCRPCIV Maramureş expira în data de 15 februarie 2021.

În schimbul menţinerii sale în funcţie, inculpatul Donciu Viorel-Andrei l-ar fi sprijinit pe consilier la înmatricularea unor vehicule deţinute de acesta sau de alte persoane, la programarea anumitor candidaţi la examenul pentru obţinerea permisului de conducere, precum şi cu îndeplinirea oricăror alte atribuţii de serviciu pe care ofiţerul de poliţie le are potrivit funcţiei, în interesul personal al consilierului sau în interesul altor persoane.

La data de 01 februarie 2021, la instigarea aceluiaşi consilier, inculpatul Donciu Viorel-Andrei ar fi accesat fără drept baza de date a MAI-Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, în interesul personal al instigatorului, pentru a verifica un anumit autoturism ce figura în proprietatea unei societăţi comerciale.

În contexte diferite, în zilele de 9 februarie, 10 februarie şi 25 februarie 2021, în calitate de şef al SPCRPCIV Maramureş, inculpatul Donciu Viorel-Andrei ar fi primit diferite sume de bani cu titlu de mită pentru reprogramarea unei persoane la examenul pentru obţinerea permisului de conducere auto ori pentru înmatricularea unor vehicule.