Polonia este pregătită să trimită înapoi în ţară bărbaţii ucraineni cu vârstă de încorporare

Władysław Kosiniak-Kamysz, ministrul polonez al apărării
Władysław Kosiniak-Kamysz, ministrul polonez al apărării (Facebook - screnshot)
Redacţia
25.04.2024

Polonia este pregătită să ajute Ucraina pentru ca cetăţenii de sex masculin cu vârstă de încorporare să revină în patria mamă şi să îşi ajute ţara de origine în lupta împotriva Rusiei, a declarat miercuri ministrul Apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, potrivit Reuters.

Declaraţia ministrului polonez vine pe fondul anunţului făcut de guvernul ucrainean, potrivit căruia se interzic serviciile consulare pentru bărbaţii cu vârstă de încorporare aflaţi în străinatate. Concret, paşapoartele acestora vor fi emise doar în interiorul ţării şi nu de către misiunile diplomatice străine.

Prin urmare, bărbaţii cu vârste cuprinse între 18 şi 59 de ani care locuiesc în străinătate nu îşi vor putea reînnoi paşapoartele care expiră şi nici nu vor putea obţine paşapoarte noi.

Polonia a sugerat în trecut să ajute Ucraina pentru ca cei care sunt supuşi serviciului militar să se întoarcă în ţara lor pentru a-şi îndeplini obligaţia civică, a declarat Kosiniak-Kamysz pentru televiziunea Polsat News.

"Cred că mulţi polonezi sunt indignaţi când văd tineri ucraineni în hoteluri şi cafenele şi aud cât de mult efort trebuie să facem pentru a ajuta Ucraina", a afirmat el, fără a da detalii despre cum va ajuta Polonia.

Aproximativ 4,3 milioane de ucraineni trăiesc în ţările Uniunii Europene începând din ianuarie 2024, dintre care aproximativ 860.000 sunt bărbaţi adulţi, estimează baza de date Eurostat. Polonia a acordat statutul de protecţie temporară unui număr de 950.000 de ucraineni, al doilea cel mai mare număr după Germania.

"Orice sprijin este posibil", a menţionat Kosiniak-Kamysz despre cum ar răspunde Polonia dacă Kievul ar cere ajutor pentru a-i aduce acasă pe cei care îşi pot pierde dreptul de şedere în Polonia odată ce le expiră paşapoartele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor