Polonia începe defrişarea uneia dintre ultimele păduri virgine din Europa (video)


Bizoni în pădurea Bialowieza, Polonia
Bizoni în pădurea Bialowieza, Polonia (witajwpodrozy.pl)

În luna mai a acestui an, autorităţile poloneze au început să taie copacii din Bialowieza, una dintre ultimele păduri virgine ale continentului şi singurul loc unde trăieşte în libertate bizonul european, cel mai mare mamifer terestru al Europei, supranumit ''regele pădurilor''.

Guvernul ultraconservator Lege şi Justiţie (PiS) susţine că măsura este necesară şi serveşte "pentru a opri degradarea sa". Susţine că pădurea, declarată rezervaţie a biosferei de către UNESCO, este ameninţată de o epidemie de gândaci care atacă trunchiurile brazilor şi îi ucide. Organizaţiile ecologiste, experţii şi Comisia Europeană sunt preocupate de această măsură şi avertizează că ar putea fi sfârşitul acestui ecosistem antic.

Organizaţiile pentru protejarea mediului înconjurător avertizează că exploatarea forestieră va accelera distrugerea unui ecosistem neatins de peste 10.000 de ani, habitatul celui mai mare mamifer de pe continent, bizonul european. O teză pe care guvernul o respinge, pretinzând că a luat această decizie pentru protejarea turiştilor şi excursioniştilor de eventuale accidente ce pot fi provocate de căderea arborilor afectaţi de gândaci, relatează El Pais.

Guvernul polonez prevede să taie echivalentul a peste 180.000 de metri cubi de lemn în zonele neprotejate. Bialowieza - declarată Rezervaţie a Biosferei de către UNESCO în 1976 şi înscrisă pe Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO în 1979 - se întinde din nord-estul Poloniei până în Belarus, cu păduri arhaice, veşnic verzi.

"Scopul nostru este acela de a opri degradarea pădurii" atacată sever de insecte, "dar, de asemenea, de a proteja viaţa şi sănătatea populaţiei locale, traficul rutier şi combaterea riscului de incendiu", a declarat, pentru mass - media, directorul pădurilor naţionale, Konrad Tomaszewski.

Tăierea pădurii a declanşat o mobilizare masivă a organizaţiilor de mediu, cum ar fi Greenpeace, WWF sau ClientEarth, care au prezentat cazul la Comisia Europeană şi au cerut instituţiilor comunitare să ia măsuri pentru a preveni "consecinţe ireversibile", afirmă ei.

"Comisia Europeană, preocupată de această decizie, a decis să contacteze autorităţile poloneze pentru a se asigura că intervenţiile propuse nu încalcă legislaţia UE", a declarat, în urmă cu câteva săptămâni, purtătoarea de cuvânt a Comisiei, după ce a primit plângeri din partea ecologiştilor.

Pădurea Bialowieza - unul dintre teritoriile pentru care Polonia primeşte fonduri europene în vederea conservării florei şi faunei - este singura zonă de acest gen pentru conservarea biodiversităţii, fiind habitatul celei mai mari populaţii de bizoni europeni, specie emblematică a regiunii. În 1919, după Primul Război Mondial, murea ultimul bizon din parc, dar specia a fost adusă înapoi cu succes doi ani mai târziu.

În cazul în care se va realiza această tăiere invazivă, se pune în pericol, de asemenea, habitatul altor animale, cum ar fi cerbi, elani, mistreţi şi diferite tipuri de păsări.

În afară de a lansa petiţii împotriva acestui proiect şi să protesteze în stradă, polonezii nu pot face prea multe în această situaţie.

Mai mult decât atât, experţii de la Academia Poloneză de Ştiinţe au raportat, în luna februarie a acestui an, că planul guvernului nu este justificat. Într-un studiu publicat pe site-ul Nature, aceştia susţin că arborii îşi urmează ciclul lor natural şi că nu există dăunători care să despădurească această rezervă naturală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură