Pompeo încearcă să formeze o “coaliţie globală” împotriva Iranului

Secretatul american de stat Mike Pompeo
Secretatul american de stat Mike Pompeo (J. Raedle / Getty Images)

Mike Pompeo efectuează vizite surpriză în Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite pentru a se asigura că acestea sunt “aliniate strategic” în ceea ce priveşte Iranul.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a afirmat duminică faptul că sugerează crearea unei “coaliţii globale” în cadrul discuţiilor cu Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, convorbiri care au loc după ce Iranul a doborât o dronă americană, potrivit Deutsche Welle.

“Vom discuta cu ei despre cum ne putem asigura că sunt cu toţii aliniaţi strategic şi cum putem construi o coaliţie globală”, a precizat Pompeo.

Mike Pompeo a declarat că va călători în cele două ţări înaintea vizitei pe care o va efectua în India începând de marţi.

Diplomatul american a susţinut că obiectivul discuţiilor cu Regatul Saudit şi Emiratele Arabe Unite va fi blocarea resurselor Iranului pentru “alimentarea terorii, construirea sistemelor de arme nucleare şi dezvoltarea programului de rachete”.

Pompeo a reiterat comentarii făcute anterior de preşedintele american Donald Trump, declarând că Washingtonul este pregătit să negocieze cu Teheranul fără precondiţii pentru a relaxa tensiunile.

Tensiunile dintre Iran şi SUA s-au amplificat de când Trump s-a retras anul trecut din acordul nuclear încheiat în 2015 între Teheran şi marile puteri şi ulterior a reimpus sancţiuni economice dure împotriva iranienilor.

Sancţiuni suplimentare ar urma să fie aplicate de luni.

În plus, situaţia s-a tensionat şi mai mult după ce Iranul a anunţat că a doborât o dronă americană deasupra spaţiului său aerian. SUA a susţinut că drona se afla în spaţiul aerian internaţional în momentul doborârii.

De asemenea, potrivit unor rapoarte, Trump a ordonat şi, la scurt timp, a anulat un atac asupra Iranului ca răspuns la doborârea dronei.

Preşedintele Trump a mai declarat că SUA este, de asemenea, pregătită să încheie un acord pentru a consolida economia slăbită a Iranului.

“Cred că ei doresc să negocieze. Şi cred că doresc să încheie un acord. Şi acordul meu este că ei nu vor avea o armă nucleară”, a afirmat liderul american.

Iranul a negat impactul oricăror noi sancţiuni americane, susţinând că acestea nu sunt decât “propagandă, deoarece toate sancţiunile ... au fost deja impuse şi nu mai sunt alte sancţiuni de impus”, a declarat agenţia iraniană de ştiri de stat IRIB, citându-l pe Abbas Mousavi, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Iranului.