Ponta a demisionat chiar de ziua lui Băsescu. "Este un cadou pentru ţară. Mă bucur"

Traian Băsescu vorbeşte despre evenimentul momentului - demisia premierului Victor Ponta.
Traian Băsescu
Traian Băsescu (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

La cea de-a 64 sa aniversare, fostul preşedinte Traian Băsescu primeşte un cadou inedit. Principalul său rival politic, Victor Ponta, şi-a dat miercuri demisia din funcţia de prim ministru.

"Demisia lui Victor Ponta de la Palatul Victoria şi a Guvernului României este un cadou pentru ţară. Mă bucur că a coincis cu ziua mea", a declarat Traian Băsescu, pentru Ştirile B1 TV.

Fostul preşedinte susţine că premierul Ponta "a făcut ce trebuia". "Ponta nu a avut altă soluţie şi şi-a depus mandatul. Aşa se face. Când a demisionat premierul, tot cabinetul se schimbă. Având în vedere deserviciile de imagine cu plagiatul, trimiterea în judecată, trebuia să demisioneze demult. A întârziat foarte mult. Motivaţia demisiei nu e istoria, ci prezentul, creşterea tensiunii sociale"

În ceea ce priveşte soluţiile viitoare, Traian Băsescu spune că România are o problemă cu corupţia şi "nu o altă instituţie va reuşi să o elimine. DNA reuşeşte să o elimine la nivel de Guvern şi Parlament".

Astfel, "problema e deficitul cultural pe care îl avem. Fie că ne ducem la primărie sau altă instituţie, corupţia nu se poate face de una singură. E o chestiune de educaţie. De regulă, cei care fac propuneri de corupţie la nivel înalt sunt de multe ori chiar oamenii de afaceri. Trebuie privite corect lucrurile. Marea corupţie are loc la nivelul om politic în funcţie înaltă şi oameni de afaceri, iar corupţia din primării, şcoli şi spitale este o chestiune culturală".

"Dacă aş fi preşedinte, aş nominaliza un premier care aş crede că ar face faţă situaţiei la zi. Nu aş avea multe negocieri. După desemnare, premierul e obligat să încerce să îşi facă o coaliţie. Aş face consultarea cu partidele, dar aş merge pe un premier pe care mi l-aş asuma. E o chestiune de responsabilitate maximă. Problema unui premier nu e doar a străzii. Trebuie să îşi asume noul Cod Fiscal, pomenile anunţate de Ponta că intră în vigoare la 1 decembrie. Am spus mereu .

Trebuie ţinut cont că responsabilitatea preşedintelui e să nu desemneze un premier asupra căruia sunt suspiciuni de corupţie. Responsabilitatea e mult mai mare decât să ţii cont de stradă. Avem o Constituţie care spune cum să numeşti un premier", a subliniat politicianul. Preşedintele are deja un angajament legat de desemnarea lui Predoiu. Dacă îşi va menţine angajamentul înseamnă că premierul va fi Predoiu. Gabriel Oprea nu va mai fi main player, nu va mai putea apărea în cabinet, jocul e în mâna preşedintelui. Nu cred că mesajele sunt importante, ci decizia", a explicat Traian Băsescu.

Întrebat dacă crede că Victor Ponta şi-a încheiat cariera politică, fostul său rival a replicat că, "dacă va merge în instanţă şi va câştiga procesul, nu cred că s-a încheiat. Dacă îl va pierde, s-a încheiat".

Traian Băsescu afirmă că nu ştie dacă protestele vor continua, dată fiind situaţia în momentul de faţă, mai ales că "primele două solicitări ale străzii au fost acoperite. A demisionat Victor Ponta şi asta implică şi plecarea din funcţie a lui Gabriel Oprea".