Ponta, îl contrazice pe Băsescu: Pactul de coabitare nu are nimic de a face cu MCV

30 septembrie 2013, Parlamentul Romaniei. În imagine Victor Ponta
30 septembrie 2013, Parlamentul Romaniei. În imagine Victor Ponta (Epoch Times România)

Premierul Victor Ponta a precizat luni, la Antena 3, că niciunul dintre cele patru benchmarks-uri referitoare la MCV-ul pentru România nu vizează acordul de cooperare instituţională cu preşedintele Traian Băsescu, ca urmare a declaraţiilor preşedintelui potrivit cărora puncte din pactul de coabitare ar fi parte din Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe Justiţie.

Traian Băsescu a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că puncte din acordul de cooperare instituţională au devenit parte a MCV-ului, iar acest lucru l-a determinat să aibă reţineri în a-l denunţa.

„Nu, şi nu mă interesează capcanele domniei sale. Eu ştiu că sunt patru benchmarks-uri la MCV. Niciunul dintre ele nu priveşte acest pact (acordul de cooperare instituţională - n.r.). Că mai apare, că mai bagă doamna Macovei în MCV, nu ştiu. Ştiu un singur lucru. Că anul trecut în decembrie am hotărât, discutând şi cu colegi de-ai mei, că România trebuie să evite o nouă criză politică şi că, încet-încet, toate puterile pe care în mod abuziv şi neconstituţional şi le-a asumat, îi vor fi luate”, a declarat Victor Ponta.

În opinia lui Ponta, problema este de fapt la Traian Băsescu care dă comenzi prin telefon şi „împarte ţara”. Anterior şeful statului îl acuza pe Ponta că „s-a băgat cu bocancii în Justiţie de dragul lui Dragnea” şi i-a comandat procurorului general Tiberiu Niţu sa îl demită pe Lucian Papici, procurorul care se ocupa de dosarul Referendumul în care Dragnea este acuzat de fraudarea alegerilor pentru referendumul de demitere a preşedintelui din 2012.

„Acum, l-a sunat pe procurorul general şi nu a mai făcut procurorul general ce i-a zis Traian Băsescu. Foarte bine, nu pot decât să salut acest lucru. Domnia sa suna la primul-ministru şi îi spunea ce să facă. Acum, dacă mă sună, îi răspund, sigur, dar nu fac ce vrea domnia sa. Domnia sa împărăţea ţara. Nu o mai împărăţeşte pentru că nu au mai vrut oamenii. L-au demis la referendum, sigur, nu au fost acele proceduri îndeplinite, conform deciziei Curţii (CCR - n.r.), iar după aceea au spus foarte clar că nu îl vor, nici pe Traian Băsescu, nici pe doamna Udrea, nici pe ceilalţi”, a precizat premierul.

Victor Ponta a explicat că nu ştie dacă parte din acordul de cooperare instituţională a fost introdus în MCV şi a precizat că raportul Comisiei Europene va fi prezentat la sfârşitul acestui an, sau la începutul celui viitor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne