Ponta nu renunţă la ideea comisiei de anchetă: „De la anul, Băsescu s-ar putea să fie vreun inculpat”

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

În ciuda ultimelor declaraţii dure ale preşedintelui, rivalul său politic, premierul Victor Ponta, este decis să nu renunţă la ideea de înfiinţa o Comisiei Parlamentară specială de anchetă pentru a investiga "cum se foloseşte preşedintele Traian Băsescu de funcţie în interese personale", scrie vineri Gândul.

Victor Ponta a decis recent să înfiinţeze o comisie care va viza implicarea unor instituţii publice în achiziţionarea de terenuri pentru persoane private, cu referire la "Cazul Călăraşi". Fiica cea mare a preşedintelui, Ioana Băsescu, a achiziţionat recent un teren agricol de 290 de hectare în zona localităţii Nana, judeţul Călăraşi, beneficiind de sfaturile consilierului prezidenţial Adrian Rădulescu.

După cum era de aşteptat, această decizie a stârnit furia preşedintelui, care a dat o declaraţie extrem de dură de la Palatul Cotroceni în care, în stilul caracteristic, a vizat „atacul nedemn al unui premier care are un titlu ştiinţific dobândit prin plagiat, al unui premier care minte, al unui premier care are problemele bugetului, al unui premier care are mii de oameni în stradă şi care se ocupă de o bătălie mică cu fiica preşedintelui care nu este angajată politic. Ce-i pot spune lui Victor Viorel Ponta, plagiator mic şi mincinos: Ponta, dacă vrei să ai dispute politice vino să discutăm public noi doi. Las-o pe fiica mea în pace”.

„Vreau să-i spun plagiatorului mic că dacă are o bătălie politică, să o ducă cu mine, ca între bărbaţi, ca între oameni politici. Fiica mea, Ioana Băsescu, nu este angrenată în politică. Un om care încearcă să antreneze un notar până la urmă, care-şi vede de viaţa lui, de viaţa lui de zi cu zi, într-un scandal politic, trebuie să fie foarte degradat moral. Cred că este de teapa lui Sorin Roşca Stănescu. Pentru corecta informare, însă, vă pot spune că în achiziţia terenului din judeţul Călăraşi fiica mea nu a utilizat nici măcar un leu cash, virările s-au făcut prin bancă, în contul vânzătorului, cum de altfel s-a virat prin bancă, de la CEC, suma pe care fiica mea a luat-o prin credit. Plagiatorul Victor Viorel Ponta crede că în familia Băsescu se fac lucruri cum a văzut el în familia lui politică pe la mătuşa Tamara cu traista de plastic de un leu, te duci la bancă şi depui juma de milion de euro. Ăsta e stilul lor.

Plagiatorul trebuie să ştie că fiica mea este jurist, este un om care respectă legea, ca şi mine, şi că orice plată prin bancă se evidenţiază la Oficiul pentru Spălarea Banilor, orice plată care depăşeşte 10.000 de euro. Nu a existat niciun fel de sumă cash care să fi fost manipulată, manevrată sau înaintată de fiica mea. Totul este transparent şi conform legii”, a declarat şeful statului.

Însă, premierul Victor Ponta nu a fost impresionat de declaraţiile şefului statului, iar joi seară, în cadrul unei emisiuni Tv, a dat dovadă de fermitate în decizia luată.

"N-o să fie nimic Băsescu de la anul. S-ar putea să fie vreun inculpat, dar asta e treaba Justiţiei nu a mea. Îi încetează imunitatea care l-a salvat de Casa din Mihăileanu, de Flotă şi pe care ar invoca-o şi în cazul terenurilor din Călăraşi. Nu ştiu", a declarat premierul.

După ce a confirmat că a solicitat Corpului de Control să facă verificări la Oficiul de Cadastru Călăraşi privind terenurile transferate de la Institutul Agricol Fundulea mai multor comune între care şi Nana - unde Ioana Băsescu a cumpărat cele 300 de hectare - premierul a informat că a discutat cu liderul PNL Crin Antonescu, care s-a arătat "categoric" favorabil pentru înfiinţarea comisiei.

"L-am întrebat azi pe Crin Antonescu. A spus „Categoric, susţinem ideea de a avea o comisiei care să vadă în ce măsură, persoane publice, plătite din bani publici...”. Parlamentul are acest drept constituţional de a vedea în ce măsură se respectă legea. Ce va face comisia nu ştiu. Nu o să fac eu parte din comisie", a subliniat Victor Ponta, adăugând că, "în momentul în care există un procuror pentru care preşedintele bate cu pumnul în masă, „pune-l în funcţii mari”, este de datoria Parlamentului să vadă în ce măsură preşedintele, folosindu-se de un consilier, un procuror, un şef de bancă de stat îşi foloseşte funcţia pentru interese private".

Referitor la sfaturile primite de fiica sa de la consilierul prezidenţial Adrian Rădulescu, Traian Băsescu a precizat: „Sigur că a sfătuit-o, că e un pământ bun, că agricultura are perspective... ca orice entuziast de agricultură. Dar acest entuziasm nu a fost stârnit de Adrian Rădulescu, ci de mine... şi v-am spus mai de mult că mă interesează problema pământului. Aceşti bani (cei 280.000 de euro plătiţi - n.r.) i-a obţinut din muncă şi din alte surse legale. Fiica mea prin natura veniturilor pe ultimii doi ani şi perspectiva pentru anii următori a putut să ia creditul pe 30 de ani. Aici e culpa, minciuna domnului Ponta. Fiica mea este cetăţean privat. Este ridicol să te gândeşti că face comisie de anchetă pentru un privat. Ai ceva cu privatele, reclami la parchet. Consultarea cu consilierul meu... ideea este dacă e bine să faci agricultură sau nu, şi ca orice agricultor, el o să-ţi spună că e bine. Consultarea reală s-a făcut cu notari, cu actele care au fost confruntate”.

Victor Ponta a răspuns reproşului preşedintelui că îi amestecă fiica într-o dispută politică: "Nu e vorba de fiică, e vorba de preşedinte". Suspiciunile pe care le-a ridicat premierul sunt legate de ancheta întreprinsă de procurorul DNA Lucian Papici în Călăraşi, de faptul că Adrian Rădulescu s-a ocupat de prospecţiuni înainte de tranzacţia fiicei lui Băsescu, precum şi de acordarea creditului pentru teren de CEC Bank în contextul în care, în luna octombrie, Traian Băsescu l-ar fi sunat pe ministrul Finanţelor Daniel Chiţoiu căruia i-a solicitat să nu-l schimbe pe criterii politice pe şeful băncii, Radu Graţian Gheţea.

"Nu cunosc, nu am nicio problemă şi nu mă interesează familia domnului Băsescu. E subuman să te iei de familia adversarului politic, cum a făcut domnul Băsescu astă-vară când se lua de bona şi de copiii mei. Ceea ce trebuie să ştie românii e cum se foloseşte de funcţie în interese personale. Asta-i treaba unui consilier, să facă prospecţiuni pentru preşedinte? Dă telefon „nu-l schimba pe domnul de la CEC că am de luat un credit de acolo”. Atunci mi-a zis Chiţoiu, i s-a părut ceva ciudat. Apoi a venit chestia cu creditul. Poate e o coincidenţă (...)? Preşedintele îşi foloseşte funcţia numai pentru interese personale. E împotriva ideii de atribuţii prezidenţiale", a declarat Victor Ponta.

În ceea ce priveşte declaraţiile făcute de şeful statului miercuri la Cotroceni, Ponta a explicat că Băsescu "avea faţa lui tipică de mincinos", şi "minţea de îngheaţă apele" referitor la faptul că în acea după amiază a avut prima conversaţie cu procurorul Papici.

"Dacă preşedintele nu are nimic de ascuns, nu înţeleg nervozitatea, furia. De faptul că a devenit domnul preşedinte moşier, eu am aflat din presă. De atunci tot iese să ne explice că raţa împunge. (...) Nu l-a văzut pe Papici? Cred că l-a văzut de nu-ştiu-câte ori. L-a văzut sau l-a chemat la el la birou cum îi cheamă pe mulţi alţi procurori. Eu n-am sunat niciodată pe Procurorul General. E o practică din asta de satrap. S-a întâmplat de multe ori. Ştiu de la foşti colegi ai mei procurori. E o lume mică", a adăugat Victor Ponta.

Traian Băsescu declara miercuri seară: „Vreau să vă spun că nu l-am cunoscut niciodată pe procurorul Papici, eu nu m-am întâlnit cu acest om. Singura dată când m-am întâlnit cu procurorul Papici a fost telefonic, astăzi, când l-am sunat şi i-am cerut scuze că din jocuri politice ale unui plagiator mincinos este implicat într-un scandal. Atât am făcut, este prima dată când am vorbit cu procurorul Papici, astăzi la telefon, şi i-am cerut scuze că involuntar a fost amestecat într-un astfel de scandal.

Între timp am aflat care este geneza falsului care, bineînţeles, a plecat tot de la o revistă de falsificare a adevărului, de la Antena 3, ceea ce arată cât de strânsă este legătura între turnătorul Voiculescu şi trustul lui de presă, şi premierul Victor Ponta. Am aflat într-adevăr că procurorul Papici a derulat o anchetă, nu dânsul personal, dânsul era şef de secţie, ci un alt procuror. O anchetă în urma unei reclamaţii din 2012, şi ancheta este în desfăşurare. Nu a existat nicio legătură între achiziţia de terenuri făcută de către Ioana Băsescu şi procurorul Papici. Pur si simplu este o mistificare a adevărului. Vă pot spune şi cine a făcut plângerea. Este un domn care a lucrat acolo, care a lucrat la staţiunea de cercetări Fundulea, şi plângerea este făcută în 2012, iar în 2013, în luna mai, a depus un memoriu şi la primul-ministru. Deci nu are nicio legătură activitatea pe care a desfăşurat-o DNA în judeţul Călăraşi, şi nu numai în judeţul Călăraşi, cu achiziţia de terenuri pe care a făcut-o Ioana Băsescu.

Plagiatorul nu se opreşte de la minciună, deşi ştia foarte bine că este o anchetă în derulare încă de anul trecut şi pentru care chiar plagiatorul, în calitate de prim-ministru, a primit o petiţie de la un domn în luna martie, anul acesta, merge mai departe şi afirmă. După ce a izbucnit tot acest scandal, repet, generat de trustul Intact al turnătorului Voiculescu, referitor la cei 300.000 de euro cash, cu un credit pe care dacă orice om obişnuit s-ar duce, nu l-ar obţine de la o anumită bancă şi continuă.

În concluzie, încercarea de a implica un procuror, care a coordonat activitatea unui subordonat şi a avut ca dosar o reclamaţie din 2012, încercarea mincinoasă de a-l implica în achiziţia de teren, pe care a făcut-o Ioana, este penibilă şi demnă numai de Ponta, numai de unul ca Victor Ponta. Insistenţa de a face o comisie parlamentară arată că nu a fost o eroare analiza mea, că urmăreau o comisie parlamentară în vederea discreditării. Aşa cum s-a dovedit că a fost un fals cel promovat de SRS şi acesta este un fals şi orice ziarist poate întreba de când a început investigaţia în Călăraşi, care vizează cu totul altceva”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne