Ponta se înţelege cu maghiarii. Kelemen Hunor demisionează şi devine prezidenţiabil UDMR. Uniunea nu pleacă din Guvern

Kelemen Hunor, UDMR
Kelemen Hunor, UDMR (Epoch Times România)
Kelemen Hunor va demisiona din Guvern şi va deveni candidatul formaţiunii la alegerile prezidenţiale. În eventualitatea în care câştigă cursa pentru prezidenţiale, România ar putea avea nu numai un ministru al Culturii maghiar, ci şi un preşedinte.

Consiliul Permanent al UDMR întrunit la Cluj pentru a decide pro sau contra ieşirii de la guvernare a decis vineri să rămână alături de PSD în executiv, după ce premierul Ponta le-a făcut maghiarilor o ofertă de nerefuzat. Pledoaria MAE la Tribunalul Uniunii Europene, unde are loc procesul intentat de UDMR forului european care a respins o iniţiativă cetăţenească a maghiarilor pentru autonomie lingvistică şi culturală, va fi făcută în urma unor discuţii cu UDMR, în Parlamentul de la Bucureşti şi în alte foruri competente, a declarat, pentru Hotnews.ro, senatorul UDMR Attila Verestoy.

UDMR va avea la dispoziţie 45 de zile pentru a propune un nou vicepremier şi ministru al Culturii, posturi rămase vacante după demisia lui Hunor, a mai precizat Verestoy.

"Oricum, domnul Kelemen este candidatul nostru la alegerile prezidenţiale şi era normal să nu mai rămână membru al Guvernului", a mai declarat senatorul UDMR.

La rândul său, Kelemen Hunor, viitorul prezidenţiabil UDMR, a declarat că a ajuns la un compromis cu premierul, o soluţie de dialog ce arată "un respect" faţă de ce a cerut UDRM.

"Azi am avut o discuţie lungă. Cunoscând acest compromis adoptat de Ponta şi subsemnatul, UDMR rămâne în coaliţia de guvernare, şi eu o să mă retrag. Zilele următoare îmi voi da demisia din funcţia de ministru al Culturii şi vicepremier. Soluţia a fost agreată de colegii mei din Consiliul permanent şi urmează să o punem în aplicare în zilele următoare", a mai declar Hunor, preluat de Realitatea.

Cei 34 de membri ai Consiliul Permanent al UDMR s-au întrunit la Cluj pentru a analiza posibilitatea ieşirii de la guvernare

Reamintim că cei 34 de membri ai Consiliul Permanent al UDMR s-au întrunit la Cluj pentru a analiza posibilitatea ieşirii de la guvernare, după ce miercuri negocierile între Ponta şi Hunor pe tema poziţiei României în procesul deschis de UDRM Comisiei Europene se soldaseră cu un eşec.

În 2013, UDMR a depus la Comisia Europeană (CE) un proiect de iniţiativă cetăţenească care prevedea autonomie lingvistică şi culturală pentru minorităţile autohtone. CE a susţinut că un astfel de proiect încălca Tratatul de la Lisabona, care prevede că asemenea chestiuni ţin de competenţa statelor membre, nu de competenţa europeană, în consecinţă, astfel de probleme trebuiesc reglate prin legi naţionale.

Iniţiatorii (UDMR) au atacat decizia Comisiei la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene şi, spre supărarea UDMR, MAE, condus de Titus Corlăţean, s-a poziţionat de partea UE, formulând o cerere de intervenţie care a şi fost acceptată. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, s-a declarat extrem de nemulţumit de demersul Ministerului Afacerilor Externe, condus de Titus Corlăţean, acuzând faptul că a fost aplicată o "gândire depăşită" care l-a pus în situaţia de a fi "ignorat şi umilit", motiv pentru care i-a dat ultimatum premierului Victor Ponta, până miercuri, ameninţând că dacă nu se găseşte o soluţie, UDMR ar putea ieşi de la guvernare, lăsând PSD-ul fără sprijin parlamentar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne