Ponta stârneşte ironia medicilor: Vom avea în spitale un "Ghid de bună practică cum să dai şi să primeşti mită legal"

Medic
Medic (Facebook)

Iniţiativa premierului Victor Ponta de a legaliza şi fiscaliza "şpaga" primită de medici în spitale este "degradantă" atât pentru medic cât şi pentru pacient şi nu este o soluţie pentru problemele din domeniul sanitar, a transmis, miercuri, Alianţa Medicilor, care pledează pentru o modernizare reală a sistemului medical din România.

După ce a decis să mărească cu 25% salariile personalului medical, din luna octombrie, premierul Ponta a anunţat că a discutat cu ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, să elaboreze un proiect de lege care să legalizeze "contribuţiile suplimentare" pe care pacienţii doresc să le ofere celor care i-au tratat, cu alte cuvinte "şpaga" care se dă în spitale.

Asta însă în anumite condiţii desigur - "atenţiile" oferite de pacienţi nu trebuie condiţionate, trebuie oferite după tratament şi, mai mult, trebuie fiscalizate.

Alianţa Medicilor, creată pe Facebook, este "categoric împotriva legalizării şpăgii, mitei, "plicului" sau "atenţiei" date de către pacient medicului. Practica aceasta neavenită nu are ce căuta într-un sistem medical modern, fiind degradantă atât pentru medic cât şi pentru pacient."

"În plus, pacienţilor deja li se percepe din salariu o taxă pentru sănătate deci, prin legalizarea acestei mite, politicienii vor să-i facă pe pacienţi să plătească de două ori pentru aceleaşi servicii medicale. Ca medici dorim să ne petrecem timpul cu pacienţii vorbind despre ce soluţii şi tratamente există la problemele lor, nu să facem negocieri financiare.

Dacă o astfel de lege aberantă trece, înseamnă că vom avea în spitale un "Ghid de bună practică cum să dai şi să primeşti mită legal". Bani există în sistemul de sănătate, însă sunt administraţi deficitar de oameni numiţi politic cărora nu le pasă nici de medici şi nici de soarta pacienţilor", au transmis medicii.

Alianţa Medicilor militează pentru modernizarea sistemului medical din România, care implică administrarea "enormului buget de sănătate într-un mod profesionist, astfel încât să existe bani şi pentru salariile medicilor şi pentru dotările din spitale ca să putem efectua un act medical de calitate pentru toţi pacienţii noştri''.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne