Poroşenko l-a felicitat pe Iohannis şi l-a invitat la Kiev

Preşedinte Ucrainei, Petro Poroşenko
Preşedinte Ucrainei, Petro Poroşenko (youtube.com)

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, l-a felicitat, marţi, pe preşedintele ales al României, Klaus Iohannis, şi l-a invitat să efectueze o vizită oficială în Ucraina, potrivit unui comunicat publicat de serviciul de presă al preşedinţiei de la Kiev, relatează agenţia Unian.

Preşedintele ucrainean l-a felicit pe Iohannis pentru câştigarea alegerilor pentru cea mai înaltă funcţie din stat, se notează în comunicatul de la Kiev. Cu această ocazie, liderul de la Kiev i-a mai mulţumit României pentru susţinerea fermă arătată faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei.

Petro Poroşenko şi-a exprimat speranţa că România şi Ucraina vor continua să-şi îmbunătăţească relaţiile, adăugând că Bucureştiul a fost primul care a ratificat Acordul de Asociere între Kiev şi Uniunea Europeană.

”România a fost prima ţară care a ratificat Acordul de Asociere între Ucraina şi Uniunea Europeană, iar sprijinul pentru aspiraţiile noastre de integrare europeană este foarte important”, a declarat preşedintele Ucrainei.

Cu această ocazie, preşedintele ucrainean i-a adresat preşedintelui ales al României o invitaţie oficială în Ucraina.

Preşedintele ales, Klaus Iohannis, i-a răspuns omologului său ucrainean, mulţumindu-i pentru felicitări şi asigurându-l de sprijinul României faţă de Ucraina şi de parcursul european al acesteia.

Luni, autorităţile de la Kiev au anunţat că se va organiza un referendum având ca temă intrarea Ucrainei în NATO. Decizia ca Ucraina să adere la NATO a fost luată la Bucureşti, în 2008.

În luna octombrie, Guvernul de la Bucureşti şi cel de la Kiev au încheiat un acord privind micul trafic de la frontieră, prin care se reglementează condiţiile trecerii frecvente a graniţei dintre România şi Ungaria de către rezidenţii zonei de frontieră dintre cele două ţări, stabilită în prezent la o distanţă de 30 de kilometri.