PSD şi săracii României. Negoiţă cere impozitarea la sânge a proprietarilor care-şi lasă casele şi terenurile în paragină (Video)

Robert Negoiţă
Robert Negoiţă (Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...

Material video pe pagina originală Epoch Times.

Proprietarii de clădiri şi de terenuri "care nu îşi onorează calitatea de proprietari" ar putea plăti impozite de cinci ori mai mari decât în prezent. Iniţiativa supraimpozitării deţinătorilor de clădiri şi impozite neîngrijite, lăsate în paragină, pline de gunoaie etc. vine din partea Asociaţiei Municipiilor din România şi ar putea face obiectul unei modificarea Codului Fiscal, în luna decembrie a.c, a explicat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, Ilie Bolojan, preşedintele executiv al Asociaţiilor Municipiilor din România.

Potrivit lui Bolojan, edilii municipiilor reşedinţă de judeţ şi-au propus prin această măsură să rezolve problema clădirilor lăsate de proprietari în paragină, a terenurilor proprietate privată pline de gunoaie, a fostelor hale industriale abandonate etc.

"Suntem interesaţi să eliminăm aceste pete pe obrazul oraşelor noastre. Unele măsuri ţin exclusiv de consiliile locale şi de programele pe care fiecare localitate dar alte măsuri ţin de Guvern şi Parlament. Solicităm introducerea în Codul fiscal a unei prevederi legale care să permită supraimpozitarea imobilelor neîngrijite din toate localităţile din România.", a declarat Bolojan, precizând că primarii sunt deja în discuţii cu guvernul.

Măsura supraimpozitarii nu ar avea drept scop să aducă un plus de bani la buget, a mai explicat Bolojan, ci să îi oblige pe cei ce refuză să-şi onoreze obligaţiile de proprietari fie să-şi repare imobilele, fie să le vândă, fie să discute o soluţie de finanţare cu primăria pentru a le putea reabilita. Consiliile locale au instrumente legale pentru a le putea acorda proprietarilor de imobile de patrimoniu împrumuturi sau chiar granturi, a explicat edilul.

La rândul său, Robert Negoiţă, primarul sectorului 3 şi gazdă a conferinţei de presă a declarat că în prezent singurul mod de a-i determina pe proprietari să respecte oraşele şi cetăţenii este aplicarea amenzilor iar această metoda nu funcţionează, căci proprietarii contestă amenzile, procesele durează ani de zile, timp în care "clădirile rămân în paragină iar cetăţenii suportă această situaţie. Aceste terenuri sunt adevărate crescătorii de şoareci şi şobolani, creşterea impozitelor este o soluţie foarte bună", a declarat Negoiţă, adăugând că, în viziunea lui, acestea trebuie crescute cât mai mult posibil.

Cei intraţi pe lista neagră a plătitorilor de supraimpozite vor fi scutiţi de plata banilor în plus dacă vor face dovada că au remediat problema. În cazul în care cei vizaţi de impozitarea suplimentară nici nu-şi onorează obligaţiile de proprietari şi nici nu îşi plătesc impozitele, se poate ajunge până la impunerea sechestrului asigurator pe proprietăţi.

Întrebaţi ce se întâmplă cu oamenii care locuiesc în clădiri de patrimoniu dar prea săraci pentru a le putea renova, cei doi edili au explicat că trebuie adoptată "soluţia raţională", cu alte cuvinte, trebuie văzut întâi interesul colectivităţii, şi apoi cazul social.

Astfel, pensionarii săraci care locuiesc în case cu patru camere în centru şi nu-şi pot permite să le întreţină, sau n-au moştenitori care să-i ajute la renovarea lor, aceştia s-ar putea muta, închiria, vinde etc. De asemenea, Primăria i-ar putea ajuta pe cei nevoiaşi care nu au pe nimeni şi nu-şi pot permite să-şi reparare casele, angajându-se ea să contribuie la reparaţia clădirii şi preluând în schimb imobilul după moartea proprietarului, a mai explicat Bolojan.

Municipiile reşedinţe de judeţ au în administrare între 3000 şi 7000 de hectare de tren intravilan a precizat Bolojan, din care zeci şi sute de hectare sunt cu probleme. "Dacă Guvernul va adopta propunerea Asociaţiei Municipiilor din România (lucru care s-ar putea intampla in decembrie n.r.), oraşele vor arăta mai bine anul viitor", a promis Bolojan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne