Se calmează apele. Ponta nu vrea să plece de la guvernare, dar anunţă diverse compromisuri

Premierul Victor Ponta
Premierul Victor Ponta (Epoch Times România)

După înfrângerea zdrobitoare suferită de PSD, în spaţiul public s-au intensificat discuţiile despre ieşirea de la guvernare a partidului. În acest context, premierul Victor Ponta a susţinut luni o conferinţă de presă la Palatul Parlamentului, în cadrul căreia a anunţat că nu intenţionează să plece din funcţie atâta timp cât are sprijinul coaliţiei de guvernământ.

"Personal mi-ar fi cel mai uşor şi cel mai simplu şi cel mai de dorit, cel puţin pentru familia mea, să mulţumesc celor cu care am lucrat până acum, dar, aşa cum noi respectăm votul dat ieri, românii au votat în 2012 pentru o coaliţie de guvernare şi un Guvern, şi ne-o vom face în continuare. Atâta timp cât am sprijinul coaliţiei sunt hotărât să rămân în funcţia de prim-ministru", a precizat V. Ponta, potrivit Hotnews.ro.

Totodată, premierul Ponta şi-a anunţat intenţia de a continua actul de guvernare alături de PSD, UNPR, PC, UDMR şi PLR şi de a adopta cât mai repede bugetul pe 2015, buget pe care ministrul de Finanţe, Ioana Petrescu, a refuzat să-l prezinte până acum, preferând să aştepte până după alegeri. În viziunea opoziţiei, refuzul ministrului Petrescu de a face public bugetul se datoreză faptului ca PSD-ul va trebui să recupereze "pomenile electorale", făcute în acest an electoral, prin taxe şi impozite noi, ceea ce n-ar fi fost de natură să-l ajute pe Victor Ponta în campanie.

De asemenea, premierul Ponta a dat asigurări că nu va schimba nici cota unică şi nici nu va mări taxele, în condiţiile în care, în urmă cu câteva zile, Mediafax publica un document al Ministerului Finanţelor Publice din care reieşea că Guvernul intenţionează ca din 2016 să renunţe la cota unică de 16% pentru a introduce cote progresive de impozitare a venitului, în trei trepte, de 15%, 25% şi 35%. Un alt lucru urmărit de Guvern, potrivit documentului, era creşterea impozitelor locale pe proprietate cu 25% începând cu 2015 şi cu încă 25% începând cu 2016, cam ceea ce susţinea şi susţine opoziţia că intenţionează Guvernul.

În ceea ce priveşte sprijinul coaliţiei, premierul Ponta a dat asigurări luni că Gabriel Oprea, Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin şi-au exprimat sprijinul pentru menţinerea sa în funcţie, în timp ce poziţia UDMR este încă necunoscută, pentru că maghiarii nu au trimis niciun reprezentant la eveniment.

Votul din Diaspora

Deşi i s-a cerut insistent demisia atât lui, cât şi ministrului de Externe Teodor Meleşcanu ca urmare a modului dezastruos în care a fost organizat votul în Diaspora, unde mii de românii nu au mai apucat să voteze deşi au stat ore în şir la cozi kilometrice, premierul Ponta nu va merge în direcţia asta.

Premierul nu şi-a asumat vina pentru situaţia de acolo, ci a dat vina pe legislaţie, susţinând că s-a muncit mult dar atât s-a putut face în cadrul legal. În schimb, va încerca să colaboreze cu cei de la ACL în cadrul unei comisii parlamentare pentru a realiza, în 2015, o nouă legislatie si logistică privind votul din diaspora.

"O să încerc să salvez prestigiul MAE, o instituţie fundamentală a statului român, domnul Meleşcanu a venit în ultimul moment, a făcut tot ce putea să facă, nu a venit ca să rămână ministru de Externe ci a încercat să ajute pe ultima sută de metri. S-a muncit foarte mult dar e nevoie de o schimbare de legislaţie", afirma premierul Ponta.

În schimb, acesta nu a scos nicio vorbă despre românii care, în loc să primească dreptul la vot, au primit o porţie de gaze lacrimogene de la jandarmii din Torino şi Paris, despre cei care au leşinat stând ore în şir la cozi pentru a vota şi nici despre cei care nu au mai apucat să voteze, după ce au stat ore în şir la rând, în frig şi ploaie.

Legea amnistiei şi graţierii

În noua conjunctură potrivnică PSD, Victor Ponta a precizat că întrega coaliţie va vota marti, în cadrul Camerei Deputaţilor, atât pentru respingerea definitivă a legii amnistiei, cât şi pentru încuviinţarea cererilor DNA de ridicare a imunităţii policienilor suspectaţi de fapte de corupţie.

"E singura cale corectă dacă vrem să avem în continuare o politică europeană, în sensul unei balanţe a forţelor politice", declara Ponta, năruind astfel speranţele unui număr mare de politicieni influenţi care se bazau pe acel proiect de lege - Dan Voiculescu, Cătălin Voicu, Ionel Manţog, Nicolae Mischie, Decebal Traian Remeş, Relu Fenechiu, Miron Mitrea, Viorel Hrebenciuc etc.

"Legea amnistiei poate să fie una din solicitările, din societate, la care nu s-a dat curs şi una din acele solicitări care au înclinat balanţa", declara astăzi şi Liviu Dragnea.

Reamintim în context că, exact înainte de alegeri, când Klaus Iohannis îl provoca pe Ponta public să convoace Parlmentul pentru a respinge legea amnistiei şi a aviza arestarea parlamentarilor acuzaţi de fapte de corupţie, mentorul lui V. Ponta, Adrian Năstase, îl sfătuia pe premier să accepte provocarea, reamintindu-i că Parlamentul poate veni oricând cu un nou proiect de lege vizând amnistia şi graţierea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne