Poroşenko: Rusia a retras o mare parte din forţele mobilizate în Ucraina

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a declarat, miercuri, că Rusia a retras o mare parte din forţele armate mobilizate pe teritoriile ucrainene, amplificând speranţele pentru pace după cinci luni de conflict ruso-ucrainean, care a lăsat peste 3.000 de morţi, relatează Reuters.
P. P.
11.09.2014

alte articole

Petro Poroşenko, 5 iunie 2015 (Carsten Koall/Getty Images)
P. P.
11.09.2014

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a declarat, miercuri, că Rusia a retras o mare parte din forţele armate mobilizate pe teritoriile ucrainene, amplificând speranţele pentru pace născute după cinci luni de conflict ruso-ucrainean, care a provocat moartea a peste 3.000 de persoane, relatează Reuters.

Moscova neagă că a trimis forţe armate în estul Ucrainei pentru a susţine forţele pro-ruse care se confruntau cu forţele ucrainene. Totuşi, Occidentul şi Kievul au oferit dovezi copleşitoare care arată contrariul. Moscova neagă în continuarea că înarmează separatiştii.

Preşedintele ucrainean a declarat că Ucraina va rămâne o ţară suverană, unită, sub termenii planului de pace semnat vineri la Minsk, însă teritoriile aflate sub controlul ”rebelilor” vor primi un statut special.

”Potrivit ultimelor informaţii pe care le-am primit din partea agenţiilor noastre de informaţii, 70% din soldaţii ruşi au fost mutaţi înapoi peste graniţă”, a declarat acesta. ”Asta întăreşte şi mai mult speranţa noastră că iniţiativele de pace vor avea previziuni bune”.

Totuşi, Poroşenko a declarat că armistiţiul nu se dovedeşte uşor de menţinut deoarece ”teroriştii” încearcă constant să provoace forţele Kievului.

Armata Ucrainei a înregistrat cel puţin şase încălcări ale armistiţiului în timpul nopţii de marţi spre miercuri. Autorităţile de la Kiev susţin că nu au existat victime. Cinci soldaţi ucraineni au fost ucişi de la începutul armistiţiului, au precizat oficialii ucraineni. De asemenea, un civil a fost ucis, în weekend, în timpul unui bombardament lansat de forţele separatiste în estul oraşului Mariupol.

Poroşenko a declarat că Ucraina îşi regrupează forţele în estul Ucrainei, dar nu ca pregătire pentru o nouă ofensivă împotriva rebelilor, aşa cum au sugerat forţele separatiste, ci pentru a apăra teritoriul ţării de un posibil atac.

Kremlinul a comunicat că preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său ucrainean sunt în mare parte satisfăcuţi în privinţa modului în care a rezistat armistiţiul. Cei doi lideri au vorbit la telefon marţi pentru a doua oară în aceasta în săptămână.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor