Rusia va testa racheta Bulava, capabilă să reziste la un atac nuclear

Submarin cu propulsie nucleară, clasa Borei.
Submarin cu propulsie nucleară, clasa Borei. (captură.)

Submarinul nuclear al Rusiei Vladimir Monomak a plecat din portul Sevmash pentru a testa lansarea rachetei balistice intercontinentale Bulava (SS-NX-32) în Marea Nordului, a declarat, marţi, o sursă din cadrul portului Sevmash pentru Ria Novosti.

”Submarinul cu propulsie nucleară Vladimir Monomakh a plecat din Sevmash. Nava a fost pregătită anterior şi ar trebui să se întoarcă înainte de 11 septembrie”, a declarat sursa.

Anterior, ministrul adjunct al Apărării Iuri Borisov, a declarat că pe parcursul anului 2014 se vor desfăşura două teste cu rachete Bulava.

Bulava este o rachetă balistică intercontinentală avansată (ICBM). Echipată cu 10 focoase şi având o rază de 9.000 de kilometri, racheta este capabilă să îndure un atac nuclear.

Lansarea test a rachetei a întâmpinat unele probleme în trecut. Săptămâna trecută, în timpul testelor efectuate cu submarinul cu propulsie nucleară Aleksander Nevski, racheta Bulava a trecut prin unele defecţiuni tehnice. După acest incident, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a ordonat să fie amânate cinci lansări adiţionale axate pe rachetele Bulava.

Racheta balistică intercontinentală Bulava R-30 ar trebui să devină principala armă a submarinelor cu rachete balistice din clasa Borei (Proiectul 955), care intenţionează să înlocuiască Delta III, Delta IV şi clasele Taifun, care sunt folosite în prezent de Forţele Navale Ruse.

Principalul submarin din acest proiect este Iuri Dolgoruki din clasa Borei. Până acum, au existat 19 lansări test, dintre care opt lansări au fost de succes, patru lansări au avut un succes parţial iar restul s-au dovedit a fi un eşec. Ultimul test s-a desfăşurat în Marea Albă, în septembrie 2013.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe