Avioanele militare ruse au survolat ”provocator” o navă militară canadiană din Marea Neagră

Avioane militare ruse.
Avioane militare ruse.

Armata Rusiei a acţionat într-o manieră ”provocatoare” atunci când aparatele sale de zbor au survolat de mai multe ori o navă canadiană militară din Marea Neagră, duminică, a anunţat ministrul canadian al Apărării, marţi.

”Aceste acţiuni comise de Rusia sunt provocatoare fără motiv şi crează posibilitatea creşterii tensiunilor în continuare”, a declarat Rob Nicholson, precizând că nu contează dacă aparatele de zbor militare, care au survolat nava HMCS Toronto, nu au reprezentat o ameninţare.

Nava a fost survolată de mai multe ori de un avion de supraveghere şi de două avioane de vânătoare, potrivit ministerului canadian al Apărării Naţionale.

Fregata HMCS Toronto a plecat din portul Halifax la sfârşitul lunii iulie pentru a înlocui HMCS Regina, care a patrulat zona începând din luna mai în cadrul programului Forţelor Maritime ale NATO.

”Canada şi aliaţii său sunt implicaţi în măsuri de securitate provocate de agresiunea militară comisă de regimul Putin şi de invazia din Ucraina”, a declarat Nicholoson, solicitându-i Moscovei să înceteze ”acţiunile lipsite de responsabilitate”.

Fregata are aproximativ 250 de persoane la bord şi participă, de pe 6 până pe 27 septembrie, la Operaţiunea de Reasigurare împreună cu alte nave ale ţări membre NATO.

Rusia neagă

Analiştii din politică externă susţin că acţiunile Rusiei nu sunt surprinzătoare.

”Clar, asta este ceva tulburător, dar în multe feluri nu este surprinzător”, a declarat Paul Dewar, un analist de politică externă din Canada. ”A fost un fel de joc de-a şoarecele şi pisica cu ruşii”.

Marea Neagră este considerată de ruşi domeniul lor, a declarat acesta, dar Canada are o prezenţă aici pentru a-şi susţine aliaţii.

Marţi dimineaţă, un raport publicat de agenţia de ştiri de stat Itar-Tass îl cita pe generalul Igor Konaşenkov spunând că două avioane ruse au trecut prin zonă într-un zbor de rutină dar ”fără să abordeze vasul militar străin”.