Precizări ale CNAS referitoare la fostul vicepreşedinte al instituţiei, Iacob Baciu

Conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nu a avut cunoştinţă de încheierea unor contracte de furnizare servicii cu casele judeţene de asigurări de sănătate de către Iacob Baciu, preşedinte al Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România (CSDR) şi fost vicepreşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

În această perioadă, conform declaraţiilor sale de avere şi interese, Iacob Baciu îşi declara calitatea de membru al Consiliului de Administraţie al SC SIND România SRL, nu pe cea de administrator se arată într-un comunicat al CNAS remis, luni, AGERPRES.

În urma comunicatului de presă al ANI, conducerea CNAS a dispus efectuarea imediată a unor controale la Casele Judeţene de Sănătate urmând ca în cazul în care se va constata existenţa unor nereguli la încheierea contractelor instituţia să depună toate eforturile pentru recuperarea prejudiciului cauzat, precizează sursa citată.

ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti în vederea cercetării lui Iacob Baciu, preşedinte al CSDR şi fost vicepreşedinte al CNAS, pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese şi încălcarea regimului juridic al incompatibilităţilor.

Potrivit ANI, Iacob Baciu a deţinut, în perioada 21 octombrie 2008 - 25 mai 2011, funcţia de vicepreşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi îndeplineşte, din 2007 până în prezent, funcţia de preşedinte al CSDR. De asemenea, din data de 19 mai 2006, Iacob Baciu îndeplineşte calitatea de administrator în cadrul SC Sind România SRL.

Sind România SRL este o societate comercială înfiinţată în anul 1992 de către confederaţiile sindicale reprezentative la nivel naţional, în prezent având ca asociaţi persoane juridice: CNSLR Frăţia, CNS Cartel Alfa, BNS, CSDR şi Asociaţia Naţională a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România, care desfăşoară preponderent activităţi de turism social, beneficiarii serviciilor sale fiind în principal membri de sindicat şi beneficiarii biletelor de odihnă şi tratament veniţi prin Casa Naţională de Pensii Publice.

În urma evaluărilor demarate în decembrie 2010, ANI a stabilit că Iacob Baciu nu a respectat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, întrucât, conform prevederilor din statutul CNAS, "pe timpul executării mandatului, preşedintele, vicepreşedinţii şi directorul general ai CNAS nu pot exercita nicio altă funcţie sau demnitate publică, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior", iar "membrii Consiliului de administraţie al CNAS nu pot exercita activităţi la societăţi comerciale".

De asemenea, el nu a respectat regimul juridic privind conflictul de interese în materie penală, întrucât SC Sind România SRL, societate unde acesta deţine calitatea de administrator, a încheiat, prin sucursalele teritoriale cu casele de asigurări de sănătate judeţene, 15 contracte de furnizare servicii medicale şi aproximativ 65 acte adiţionale, în valoare cumulată de 7.462.797 lei.

În plus, Iacob Baciu s-a aflat în stare de incompatibilitate, în perioada 2008 - 2011, întrucât a deţinut simultan funcţiile de vicepreşedinte al CNAS, preşedinte al CSDR, membru al plenului Consiliului Economic şi Social, respectiv vicepreşedinte al CES şi calitatea de administrator la SC Sind România SRL, încălcând dispoziţiile privind statutul CNAS, a Legii privind reforma în domeniul sănătăţii şi a Legii sindicatelor.

Pe lângă sesizarea Parchetului, ANI a iniţiat demersuri în vederea anulării contractelor respective.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne