Pregătiri de război: China trimite soldaţi şi tancuri la graniţa nord-coreeană

Soldaţi chinezi.
Soldaţi chinezi. (Getty Images)

Într-o provincie chineză de la graniţa cu Coreea de Nord se observă un aflux de tancuri, soldaţi şi camioane militare ale armatei chineze, potrivit publicaţiilor Daily NK şi Daily Star.

Potrivit aceluiaşi raport, forţele Armatei de Eliberare a Poporului (AEP) şi-au comasat active militare în timpul nopţii în zona râului Tumen în oraşul Yanji, provincia Jilin, care se învecinează cu Coreea de Nord.

O sursă a precizat pentru Daily NK că numărul soldaţilor şi vehiculelor militare este mare încât traficul este intens. “Nu am mai văzut până acum atât de multe camioane cu soldaţi în Yanji”.

O altă sursă a afirmat: “Soldaţii chinezi se adună în zona râurilor Yalu şi Tumen. Se aude de asemenea că sunt plasate tancuri în nord şi la graniţa chineză”.

Autorităţile chineze aparent au declarat localnicilor din apropierea graniţei nord-coreene: “Trump va lovi Coreea de Nord în Noul An. Ne pregătim pentru război în peninsulă”.

Şi, potrivit Daily Star: Oficiali militari chinezi au desfăşurat recent aşa-numita “ceremonie pentru război” – cerând soldaţilor lor să fie pregătiţi pentru luptă.

Dacă aceste rapoarte media sunt corecte, atunci ele ar sugera că Beijingul – temându-se de cel mai rău scenariu – se pregăteşte pentru un război în Peninsula Coreeană. Anterior, documente divulgate din principala companie de telecomunicaţii deţinută de statul chinez au arătat că trei sate şi oraşe în provincia nord-estică de frontieră Jilin au fost desemnate ca tabere pentru refugiaţi în cazul izbucnirii unui război. China se teme de asemenea că un număr mare de refugiaţi nord-coreeni ar putea trece râul Tumen în China.

Zhang Liangui, profesor pentru cercetări strategice internaţionale la Şcoala Centrală de Partid din cadrul Partidului Comunist Chinez, a afirmat că “este foarte posibil ca acum să existe un conflict între Coreea de Nord şi Statele Unite. China se pregăteşte acum pentru orice tip de situaţie care ar avea loc în Peninsula Coreeană”.