Pregătirile pentru referendumul programat în Catalonia ajung din nou pe primele pagini ale cotidienelor spaniole

Artur Mas, şeful executivului regional catalan.
Artur Mas, şeful executivului regional catalan. (JOSEP LAGO / AFP / Getty Images)

Şeful guvernului regional catalan, Artur Mas, creează un registru al catalanilor din străinătate pentru referendumul privind autodeterminarea şi le cere de asemenea profesorilor şi părinţilor elevilor sprijin pentru organizarea acestuia, scriu vineri cele mai importante cotidiene spaniole.

''El Pais'' semnalează că Mas creează un registru al alegătorilor catalani din străinătate, în vederea referendumului programat pentru 9 noiembrie şi că acesta, în care catalanii sunt invitaţi să se înscrie voluntar, ar putea fi gata până în vara acestui an. Decretul de lege prin care se formează registrul nu menţionează explicit referendumul, pentru a nu fi contestat, şi nici nu precizează cum vor putea vota toţi cei care locuiesc în restul Spaniei, subliniază cotidianul spaniol.

Cotidianul ''El Mundo'' semnalează că Mas le cere profesorilor şi părinţilor elevilor sprijin pentru referendum. Consiliul şcolar din Catalonia a trimis o circulară prin care le cere instituţiilor din învăţământ sprijin pentru 'procesul democratic de a exercita dreptul de a decide'. Cu aceasta, consideră cotidianul spaniol citat, Mas aduce dezbaterea privitoare la referendum până în şcolile catalane.

Tot privitor la Catalonia, cele două cotidiene ''La Vanguardia'' şi ''El Periodico'', remarcă vineri pe primele pagini ale ediţiilor tipărite că 180.000 de pacienţi catalani se află pe listele de aşteptare, şi timp de şapte luni rămân pe acestea. De acum, eforturile se concentrează asupra celor care aşteaptă de trei ani o operaţie. Întârzierile afectează sistemul sanitar din Catalonia, iar pacienţii care aşteaptă o operaţie, semnalează şi ''El Periodico'', se ridică la 181.600 - cu 28.000 mai mulţi faţă de anul trecut.

Papa Francisc va veni în Spania în 2015, dezvăluie cotidianul ''La Razon''. Atât episcopatul, cât şi alte instituţii ale statului spaniol au luat legătura cu Sfântul Scaun pentru a stabili data exactă şi a putea face public programul evenimentului, precizează cotidianul spaniol.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe