Premierul Ponta critică procurorii: Lukoil nu fugea cu conductele în Rusia

Victor Viorel Ponta
Victor Viorel Ponta (Epoch Times România)

Premierul Victor Ponta a criticat luni decizia procurorilor de a institui sechestru asigurator asupra stocurilor de materii prime deţinute de compania Lukoil în România, afirmând că procurorii nu sunt interesaţi de faptul că firma rusa are 3500 de angajaţi, despre care nu se ştie dacă vineri îşi vor primi salariile.

"Procurorul este suveran şi nici nu cred că este foarte interesat că Lukoil are 3.500 angajaţi; că, de exemplu, Oltchim cumpără doar de la Lukoil; că au blocat combustibil pe la Oil Terminal şi la Conpet; că nu ştie procurorul şi nici nu cred că e treaba... sau, mă rog, probabil că nu e treaba domniei sale. Ceea ce noi sperăm - nu avem niciun drept să intervenim în anchete şi nici nu ne dorim acest lucru - ne dorim totuşi ca vineri să poată să plătească salariile şi ca activitatea să continue normal, după care, sigur, în urma anchetei penale, să se recupereze prejudiciul şi să fie sancţionaţi oamenii care au încălcat legea", a declarat premierul Victor Ponta, citat de Gândul.

Ponta a mai declarat că a fost informat despre acest caz, fără a avea detaliile dosarului şi şi-a exprimat speranţa că procurorii vor proceda într-un mod "responsabil şi înţelept."

"Îmi exprim speranţa că, fără a interfera în niciun fel în activitatea suverană şi independentă a procurorului, să avem grijă că e vorba de 3.500 oameni şi de nişte interese economice de funcţionare a altor companii extrem de importante şi sper doar în înţelepciunea şi responsabilitatea celor care anchetează de a găsi soluţia legală. Totuşi, aici nu e vorba că am prins pe cineva furând o maşină şi indisponibilizăm maşina; aici să indisponibilizezi conducte... bănuiesc că cei care au comis fapte penale nu fugeau cu conductele în Rusia, sau nu ştiu unde, şi nici rafinăria nu o mutau mâine din România. Dar justiţia este independentă îşi face datoria şi bănuiesc că, dacă se întâmplă ceva rău, cei 3.500 de oameni or să vină la mine, că aşa e cu justiţia. Eu doar sper şi ne dorim să se găsească soluţia legală prin care, pe de-o parte, să fie sancţionaţi cei vinovaţi, să se recupereze prejudiciul fără să aruncăm în aer acea chestie cu "Fiat Justiţia Pereat Mundi" ("Să se facă dreptate chiar dacă moare lumea"-n.r.)... eu sper să fie doar cu "Fiat Justiţia", fără să piară şi lumea numai din asta", a mai declarat Ponta.

Premierul a insistat asupra faptului că Guvernul nu are nici competenţa şi nicio intenţia de a interveni într-un dosar aflat în atenţia justiţiei, adăugând: "Doamne fereşte, că asta ar mai lipsi!".

Ieşirea lui Victor Ponta la rampă cu aceste declaraţii are loc la scurtă vreme după ce ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Oleg Malginov, şi-a exprimat în mod public "îngrijorarea" faţă de evenimentele desfăşurate în jurul rafinăriei Lukoil Petrotel, precum şi faţă de "atmosfera care se creează în legătură cu această situaţie", în contextul anchetei derulate de procurori.

"O preocupare aparte o provoacă faptul că, în cadrul măsurilor de anchetă, s-a dispus ca uzina să oprească producţia, ceea ce a pus în pericol funcţionarea întregului lanţ de producţie al companiei Lukoil din România", precizează Oleg Malginov, conform unei declaraţii de presă transmise luni de Ambasada Federaţiei Ruse în România şi citată de Agerpres.

"Întreprinderile Lukoil au îndeplinit întotdeauna toate dispoziţiile scrise în adresa lor. Împreună cu aceasta, vreau să subliniez în mod special că, în decursul tuturor verificărilor, întreprinderea nu s-a oprit niciodată şi ciclul de producţie nu s-a întrerupt niciodată", declară Oleg Malginov, adăugând ca "şi acum, conducerea uzinei procedează în conformitate totală cu legislaţia românească, îndeplinind în mod ireproşabil toate dispoziţiile organelor româneşti de control şi de anchetă şi rămâne deschisă pentru colaborare ulterioară".

"Sper că ancheta se va face nepărtinitor şi obiectiv în cadrul legii şi ţinând cont în mod cuvenit de interesele atât ale mediului de afaceri, cât şi ale muncitorilor, precum şi de interesele relaţiilor ruso-române. Cred că sistemul de justiţie din România va da dovadă de competenţă şi de concordanţă cu cele mai înalte standarde de drept. Vom urmări atent dezvoltarea situaţiei în jurul rafinăriei Petrotel-Lukoil", a adăugat ambasadorul rus.

Reamintim că luni, compania Oil Terminal a informat că Parchetul a instituit sechestru asigurator asupra stocurilor de materii prime deţinute de compania Lukoil în rezervoare, conducte de transfer care aparţin, sau se află în custodia Oil Terminal SA, până la concurenţa sumei de un miliard de lei.

Această măsură a fost dispusă după ce, în urmă cu patru zile, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti (PCA) a efectuat mai multe percheziţii la rafinăria Lukoil din Ploieşti, într-un dosar de spălare de bani şi evaziune fiscală, cu un estimare oficială de 230 de milioane de euro, din care 112 milioane euro provin din evaziune fiscală, iar 118 milioane de euro, din spălare de bani.

Vineri, la o zi după percheziţii, reprezentanţii Lukoil au notificat Garda de Mediu că opresc activitatea rafinăriei din Ploieşti, fără a preciza un motiv şi fără a preciza un termen pentru reluarea activităţii. Compania nu a anunţat autorităţile române nici despre eventuale disponibilizări colective sau şomaj tehnic. Merită menţionat faptul că Parchetul nu a dispus închiderea rafinăriei, ci doar a instituit sechestru asigurator, pentru recuperarea prejudiciilor din acest dosar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne