Premierul: Republica Moldova şi Statul Israel sunt parteneri de încredere

Prim-ministrul Vlad Filat a participat marţi la festivitatea de  inaugurare a Forului moldo-israelian al oamenilor de afaceri, desfăşurat  la Tel Aviv (Israel), 15 mai 2012.
Prim-ministrul Vlad Filat a participat marţi la festivitatea de inaugurare a Forului moldo-israelian al oamenilor de afaceri, desfăşurat la Tel Aviv (Israel), 15 mai 2012. (www.gov.md)

Prim-ministrul Vlad Filat a participat marţi la festivitatea de inaugurare a Forului moldo-israelian al oamenilor de afaceri, desfăşurat la Tel Aviv (Israel), informează Serviciul comunicare şi relaţii cu presa al Executivului.

Din partea Republicii Moldova, la forum au participat 50 de oameni de afaceri şi miniştri cu atribuţii în sectoarele economic şi social. Din partea israeliană au participat, la fel, 50 de businessmani şi conducători ai principalelor instituţii economice din Israel, printre care Asociaţia Industriaşilor, Camera de Comerţ, Institutul de Export şi Cooperare Internaţională.

În alocuţiunea sa, Premierul a menţionat că Republica Moldova şi Statul Israel sunt parteneri de încredere, susţinându-se reciproc atât pe plan bilateral, cât şi în cadrul organizaţiilor internaţionale.

Vlad Filat a amintit că relaţiile apropiate moldo-israeliene datează de mai mult timp, fondatorul şi primul primar al oraşului Tel Aviv, Meir Dizengof, fiind originar din Orhei, Moldova. De asemenea, şi compozitorul Samuel Cohen, cunoscut pentru aranjamentele Imnului Naţional Israelian, este originar din R. Moldova.

În ceea ce priveşte relaţiile economice, pe lângă un şir de acorduri bilaterale cu caracter economic, Premierul a menţionat şi prezenţa considerabilă a investiţiilor din Israel în Moldova. La începutul anului 2012, au fost înregistrate 245 de întreprinderi cu participarea capitalului din Israel (capitalul investit - 35 262 208 lei). De asemenea, reprezentanţi ai statului Israel deţin posturi de conducere în astfel de companii precum Orhei-Viţ, Seabeco.

Volumul comerţului exterior al Republicii Moldova cu Statul Israel în anul 2011 a fost de 20,2 mil. USD, înregistrând  o majorare de 43,3%, comparativ cu 2010.

Vlad Filat şi-a exprimat speranţa că acest For economic va impulsiona atât comerţul dintre ţările noastre, cât şi investiţiile. „Suntem întotdeauna dispuşi să creăm toate premisele necesare pentru buna dezvoltare a relaţiilor comercial-economice. Acest for este o bună oportunitate pentru mediul de afaceri să-şi amplifice eforturile şi să stabilească contacte pentru a valorifica posibilităţile existente", a precizat Premierul.

Vlad Filat a subliniat că Moldova oferă o platformă investiţională deosebită, cu oportunităţi de primă clasă la export spre UE şi ţările CSI şi un acces la o piaţă de aproape 800 milioane de locuitori. Prim-ministrul a apreciat progresele Israelului în domeniul energetic, al turismului, al asistenţei medicale, exprimând disponibilitatea părţii moldave de preluare a acestor practici şi de a primi investiţii în Moldova.

Vlad Filat a comunicat că Republica Moldova a efectuat un adevărat salt în domeniul reglementărilor mediului de afaceri, reuşind o avansare-record de 18 poziţii în clasamentul Doing Business, calificându-ne printre 10 cele mai reformatoare state din lume.

Premierul şi-a exprimat certitudinea că, urmare a acestui eveniment, Republica Moldova va trezi interes pentru businessmanii israelieni prin avantajele economice, poziţionarea geografică şi deschiderea Guvernului RM spre o colaborare reciproc avantajoasă.

La rândul său, Stas Miseznikov, ministru al Turismului şi copreşedinte al Comisiei mixte comercial-economice moldo-israeliene, a salutat organizarea forumului respectiv, accentuând că din partea Statului Israel participă reprezentanţi ai celor mai de top companii.

Ministrul s-a referit la bunele relaţii moldo-israeliene, precizând că în luna septembrie a.c. va avea loc o şedinţa Comisiei mixte pentru cooperare economică.

„Apreciem înalt interesul oamenilor de afaceri moldoveni faţă de omologii israelieni şi ne dorim intensificarea acestor relaţii", a spus el.

Ministrul a făcut referire la mai multe domenii comune de colaborare printre care infrastructura, tehnologiile informaţionale, comunicaţiile, energetica.

Uriel Lynn, preşedintele Federaţiei Camerelor de Comerţ din Israel, şi-a exprimat aprecierea faţă de activitatea Guvernului de la Chişinău, urându-i Prim-ministrului Vlad Filat mult succes în continuare.

Uriel Lynn a apreciat creşterea circuitului comercial dintre cele două ţări, menţionând că în acest sens există potenţial ce urmează a fi valorificat.

Tot astăzi, la Tel Aviv, Prim-ministrul Vlad Filat a participat la deschiderea Expoziţiei Internaţionale "Agritech 2012".

În cadrul expoziţiei, Premierul a avut o întrevedere cu ministrul Agriculturii din Statul Israel, Orit Noket. Părţile au făcut un schimb de opinii privind situaţia din domeniul agriculturii din cele două ţări, Vlad Filat exprimând disponibilitatea R. Moldova de asimilare a bunelor practici din sectorul agrar a Statului Israel.

Reprezentanţii ţării-gazdă au prezentat delegaţiei din R. Moldova noi instalaţii în domeniul sistemelor de apă şi irigare, acest sector reprezentând interes pentru dezvoltarea agriculturii moldoveneşti.

 

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe