Premiul Pritzker: Shigeru Ban, arhitectul care învie oraşele după dezastre

Arhitectul japonez Shigeru Ban.
Arhitectul japonez Shigeru Ban. (inhabitat.com)

Distins cu „Nobelul pentru arhitectură”, Shigeru Ban, şi-a pus talentul în slujba celor afectaţi de dezastre naturale. A lucrat în Rwanda, Turcia şi în zonele din Tohoku distruse de tsunami-ul din 2011.

Pritzker, cel mai prestigios premiu pentru arhitectură din lume, echivalent cu premiul Nobel, ajunge anul acesta în Japonia pentru a încununa cariera lui Shigeru Ban, un arhitect în vârstă de 56 ani care şi-a legat numele nu numai de lucrări arhitecturale de prestigiu şi care decorează oraşe şi interioare din întreaga lume, dar, de asemenea, şi-a pus talentul în slujba celor care au avut de suferit de pe urma unor dezastre, informează marţi La Stampa.

De mai bine de 20 de ani, de fapt, Ban vizitează locurile care au fost devastate de dezastre naturale sau de om, pentru a construi adăposturi pentru victime, lăcaşuri de cult şi sedii de coordonare a primului ajutor umanitar, care în afara faptului că au caracteristicile necesare de simplitate, presupun costuri reduse şi pot fi construite rapid, au chiar şi o estetică graţioasă. Ban a primit vestea decernării premiului, adesea numit şi „Nobelul pentru arhitectură”, în timp ce se afla în atelierul său din Paris şi, potrivit unui comunicat al biroului de presă al premiilor Pritzker, răspunsul arhitectului a fost: „a primi acest premiu este o mare onoare şi trebuie să fiu atent. Trebuie să ascult în continuare persoanele pentru care lucrez, atât în lucrările rezidenţiale private pe care le primesc cât şi în munca mea pentru ajutorarea victimelor dezastrelor”.

Una dintre caracteristicile arhitecturii lui Ban este utilizarea extrem de economică a resurselor: arhitectul, de fapt, utilizează deseori materiale second hand, de la cartonul reciclabil la tuburile din carton supuse unor tehnici speciale pentru a le face ignifuge şi rezistente la apă, folosite în special pentru casele construite temporar pentru victimele dezastrelor. Ban foloseşte, de asemenea, materiale plastice şi acrilice, bambus, ţesături, lăzi de bere din plastic şi containere din metal, precum şi multe alte materiale ieftine. După ce a lucrat la astfel de construcţii în Rwanda, Turcia, China, Haiti, în ultimii trei ani Ban s-a angajat în activitatea de reconstrucţie a zonelor din Tohoku devastate de tsunami-ul care a lovit Japonia în martie 2011.

Ban este cel de-al şaptelea arhitect căruia urmează să-i fie acordat Premiul Pritzker, premiu fondat în 1979 de către Jay A. Pritzker şi soţia sa Cindy, care include un premiu în bani de 100.000 de dolari şi o medalie de bronz. Premiul este acordat acelor arhitecţi care „prin munca lor demonstrează o combinaţie de calitate şi talent, de viziune şi de angajament, care au adus contribuţii consistente şi semnificative pentru umanitate şi mediul construit prin arhitectura lor”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură