Preot ortodox, şef de reţea de contrabandişti

Parcare M.A.I. langa o biserica.
Parcare M.A.I. langa o biserica. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au început urmărirea penală într-un surpinzător caz de trafic cu ţigări aduse din Ucraina. Urmărirea penală vizează o reţea de 39 de persoane, poliţişti de frontieră, lucrători vamali, traficanţi a căror activitate ar fi fost condusă de un preot ortodox.

Conform DNA, există probe din care reiese că în perioada 19 august 2008 – 3 martie 2009, Dumitru Horga, preot în parohia din localitatea Cândeşti jud. Botoşani, a iniţiat, constituit şi coordonat activitatea unui grup infracţional organizat ce avea ca scop introducerea unor însemnate cantităţi de ţigări prin Vama Siret, cu sprijinul cointeresat al unor poliţişti de frontieră şi lucrători vamali.

Practic, preotul a racolat persoane care aduceau ţigări din Ucraina pe care le introduceau ilegal în ţară, dând "atenţii" băneşti la frontieră. Preotul finanţa operaţiunea de trafic cu bani de la o persoană din anturajul său, cunoscută ca şi cămătar. Reţeaua beneficia de sprijinul şi protecţia comisarului Nelu Fediuc, şef al Punctului de Trecere a Frontierei Siret.

Preotul Horga, care conform Gândul, are deja o condamnare pentru trafic de influenţă, se lăuda că are conexiuni în rândul unor persoane cu influenţă din mediul politic şi din conducerea I.J.P.F. Botoşani, iar Nelu Fediuc se prevala de legătura de prietenie şi relaţiile în rândul conducerii D.P.F. RĂDĂUŢI, I.J.P.F. Suceava şi conducerea I.G.P.F.

Relaţiile între infactori şi şeful vămii au devenit cu atât mai strânse cu cât şeful vămii a devenit cumătru cu unul dintre traficanţi, botezându-i acestuia un copil. Altfel, grupul infracţional a ajuns să fie cunoscut sub denumirea "oamenii lui Fediuc."

“Oamenii lui FEDIUC” au ajuns astfel să beneficieze de un tratament preferenţial la trecerea prin Punctul de Trecere a Frontierei (P.T.F) Siret, pe baza oferirii unor atenţii celor aflaţi în serviciu. La fiecare intrare în ţară, membrii grupului dădeau lucrătorului poliţiei de frontieră care era de serviciu şi se ocupa de controlul documentelor suma de 50 lei, iar lucrătorului vamal care efectua controlul vamal pe sensul de INTRARE, suma de 100 lei.

De asemenea, graţie relaţiilor lui Fediuc, membrii grupului aveau acces la informaţii privind planificarea în serviciu a lucrătorilor, a controalelor ulterioare pe arterele de circulaţie efectuate de D.R.A.O.V. Iaşi, I.P.J. şi I.J.P.F. Suceava sau Garda Financiară Suceava.

Toate transporturile au fost efectuate cu autoturisme folosite sau proprietate a membrilor grupului respectiv.

Procurorii mai arată că în perioada august 2008 – februarie 2009, membrii grupului au introdus în România, cu sprijinul comisarului Fediuc Nelu şi a persoanelor pe lângă care acesta intervenea (lucrători de poliţie de frontieră de serviciu în P.T.F. Siret şi lucrători vamali din cadrul B.V. Siret), cantitatea de 286.240 pachete de ţigări de provenienţă Ucraina sens în care au efectuat un număr de 35 transporturi prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret jud. Suceava.

După introducerea în ţară, ţigările erau revândute cu precădere unor distribuitori din municipiul şi judeţul Botoşani, dar şi în judeţul Suceava, prin intermediul unor apropiaţi ai preotului Horga Dumitru.

Ca urmare a activităţilor infracţionale desfăşurate de reţeaua preotului Horga, s-a stabilit un prejudiciu cauzat bugetului de stat, constând în valoarea în vamă a ţigaretelor şi a taxelor vamale şi fiscale aferente, în valoare totală de 1.519.891,00 lei (din care 226.647,00 lei valoare în vamă şi 1.293.244 lei taxe vamale şi fiscale), informează DNA.

Preotul vrea monopol pe traficul de ţigări

Pentru a-şi asigura monopolul distribuţiei de ţigări din Ucraina pe raza judeţului Botoşani, precum şi pentru a majora cantităţile de ţigări ce urmau a fi trecute prin P.T.F. SIRET şi implicit câştigurile realizate din comercializarea acestora, la iniţiativa lui Horga Dumitru şi ca urmare a unor conflicte apărute între comisarul Fendiuc şi un ofiţer de poliţie, şef de tură aflat în subordinea acestuia, cei doi au hotărât îndepărtarea altor traficanţi de ţigări din circuitul de contrabandă.

În consecinţă, Fediuc s-a pus cu amenzile pe competiţia reţelei sale şi a preotului ortodox. Astfel, unul dintre traficanţi a fost amendat cu 5.000 de lei, iar altul a fost sancţionat prin confiscarea cantităţii de 666 pachete de ţigări şi aplicarea unei contravenţii în valoare de 5.000 lei.

Celor 39 de inculpaţi li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală de inculpat şi acuzaţiile, în conformitate cu art. 309 din Codul de procedură penală, mai precizează DNA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne