Preşedinta ÎCCJ reacţionează la declaraţiile lui Băsescu: "Cei care atacă justiţia fac rău României."

Livia Stanciu, judecător , preşedinte la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Livia Stanciu, judecător , preşedinte la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (Epoch Times România)

Atacată luni seară de fostul şef al statului Traian Băsescu, pe motiv că ar fi declarat că instituţia pe care o reprezintă va fi partenerul DNA-ului condus de Laura Codruţa Kovesi, preşedinta ÎCCJ, Livia Stanciu a reacţionat marţi dimineaţa afirmând că în ultima perioadă sunt din ce în ce mai multe atacuri la adresa magistraţilor şi că fostul preşedinte s-a folosit de o declaraţie a sa scoasă din context.

Livia Stanciu a explicat marţi că ea a declarat că ÎCCJ va fi partener al DNA în lupta împotriva fenomenului corupţiei şi că nu înţelege afirmaţiile făcute de fostul şef al statului, Traian Băsescu, şi anume că arestul preventiv este cerut în mod excesiv de procurori, informează B1 TV.

”Nu pot să spun decât că din punctul meu de vedere, este regretabil că un fost preşedinte de stat s-a exprimat în astfel de termeni. Un preşedinte ar trebui să fie un model de comportament public. Nu intenţionez şi nu voi intra niciodată în acest gen de dialog, şi mai ales nu înţeleg logica acestui tip de discurs, dacă afirmaţiile au fost de tipul celor pe care le-aţi spus”, a declarat Stanciu.

"Cred că din punctul meu de vedere, ar trebui să ne întrebăm de ce se întâmplă aceste lucruri în societate. Sistemul de justiţie a dovedit că poate să impună respect la nivelul societăţii. Instituţiile statului într-adevăr s-au reformat, pentru că oamenii care activează în sistemul judiciar au înţeles că nu trebuie să fie dependenţi de cei care au creat aceste insituţii sau care i-au numit în funcţii. Ei trebuie să fie dependenţi doar de lege”, a mai spus preşedintele ÎCCJ, subliniind că aceste atacuri nu fac decât să afecteze credibilitatea României ca ţară.

"Cei care atacă justiţia fac rău României. Ar trebui să se gândească de două ori înainte de a vorbi. Nu mă las intimidată de atacurile politicienilor, s-au înmulţit atacurile la adresa magistraţilor'', a declarat Livia Stanciu, adăugând că "Romania trebuie vazută ca un stat onorabil şi cu un sistem de justiţie performat", a mai declarat magistratul.

Reamintim că fiind invitat luni seară pe platourile B1 TV, Traian Băsescu a declarat că există multe probleme în justiţie, că procurorii fac abuzuri cu arestările preventive, băgând oameni la închisoare pentru a-i determina să facă mărturisiri iar judecătorii în loc să tempereze excesul de zel al procurorilor au făcut parteneriat cu DNA. Potrivit presei, fostul preşedinte s-a folosit de o declaraţie făcută de Livia Stanciu în februarie 2014, în prezenţa sa, la bilanţul DNA pe 2013, declaraţie pe care a scos-o din context pentru a o folosi în retorica antijustiţie.

"Ştiţi cum văd eu omul care e dus la arestare? Ca pe o muscă care are toată greutatea instituţiilor statului pe ea. Am văzut şi declaraţia preşedintei ÎCCJ de la bilanţul DNA - că vor fi un partener al DNA. Zău? Zău? Păi, un inculpat care are pe cap procuror, DNA, SRI, Curtea de Conturi, ÎCCJ, despre care ştie că e partenerul DNA, nu vă supăraţi, ce şanse mai are omul ăsta? Ce şanse mai are un om care are instituţiile astea pe el şi se duce în faţa judecătorului ştiind că doamna preşedintă a Înaltei Curţi a spus "suntem partenerii DNA"? N-are nicio şansă. Nu exclud posibilitatea să se creeze condamnări nedrepte. Dacă există un voluntarism al procurorilor, urmare a modificării Codului Penal şi Codului de Procedură Penală, cei care trebuiau să tempereze lucrurile erau judecătorii, dar nu, ÎCCJ vine şi spune "noi suntem partenerii voştri, luaţii 3 delaţiuni şi băgaţi-l la beci până recunoaşte delaţiunile". Sunt cazuri în care se întâmplă. Nu pot să spun spre exemplu la Şova, care au distrus probe, asta este elementară că te duce la arest, sau la Vâlcov, de care îmi pare rău că-l ştiu de când era copil, îi găseşti tablourile ascunse, cu toate cele, nu mai ai ce să faci. Nu ştiu dacă este caz de arestare în condiţiile în care a recunoscut tot. Dar arestările în vederea obţinerii mărturisirii, după părerea mea, încalcă orice normă a drepturilor omului şi dreptul la demnitate care este garantat în Uniunea Europeană", a declarat luni seara Traian Băsescu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.