Preşedinta Lituaniei: prezenţa militară a NATO trimite “mesajul clar” al unităţii

Preşedinta lituaniană a declarat că desfăşurarea forţelor NATO în ţara baltică trimite un mesaj foarte clar că alianţa militară vestică rămâne “puternică şi unită”.
Dalia Gribauskaite
Dalia Gribauskaite (Dan Kitwood/Getty Images)

Lidera lituaniană Dalia Grybauskaite a făcut comentariile marţi la ceremonia de întâmpinare a unui batalion german în oraşul Rukla din centrul Lituaniei.

Soldaţii vor conduce o forţă multinaţională a NATO ce va atinge în această primăvară un total de 1.200 de persoane.

Desfăşurarea militară “întăreşte în mod semnificativ postura de intimidare a NATO” în mijlocul unei “comasări militare continue în jurul graniţelor noastre şi a acţiunilor agresive din regiune”, a declarat Grybauskaite.

Ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, a declarat că desfăşurarea trupelor NATO a transmis un mesaj clar că Lituania nu este singură.

Unităţi NATO sunt, de asemenea, staţionate în Polonia, Letonia şi Estonia pe fondul temerilor faţă de o Rusie tot mai agresivă.

Cele patru ţări au cerut prezenţa trupelor NATO pe teritoriile lor după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014.

La rândul ei, Moscova a denunţat comasarea militară ca un act de agresiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe