Preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţilor Politici despre legea antilegionară: "Oricine poate deveni victimă"

Octavian Bjoza, noiembrie 2014
Octavian Bjoza, noiembrie 2014 (Epoch Times România)

Preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România (AFDPR) Octav Bjoza, a criticat marţi recent promulgata lege 217/2015 - cunoscută îndeobşte sub titulatura de legea antilegionară - declarând că noul act legislativ seamănă foarte mult cu cele apărute pe la începutul anilor 1950 şi că este în contradicţie flagrantă cu Constituţia României, restrângând dreptul la libertate de exprimare, relatează flux24.ro

"Legea prezintă mai multe ambiguităţi, fiind interpretabilă, astfel încât oricine poate deveni victimă, fiind la „cheremul” oricărui procuror sau judecător, urmare a vreunei sesizări, fie ea chiar anonimă, susţine preşedintele AFDPR.

De asemenea, Bjoza critică faptul că legea nu incriminează şi comunismul, regim care "a săvârşit cele mai abominabile crime asupra acestui popor, milioane de cetăţeni români având de suferit" şi cere refacerea actului normativ, în acest sens.

Reamintim că dl Bjoza a cunoscut din plin ororile penitenciarelor comuniste fiind încarcerat la închisorile Codlea, Gherla, Galaţi, Brăila, Văcăreşti şi Jilava, prin lagărele de muncă din Balta Brăilei de la Strâmba, Stoieneşti şi Salcia, precum şi cele din Delta Dunării că Bacul "4" şi Periprava - Secţia Grindu, de unde a fost eliberat la 23 iunie 1962.

Redăm poziţia lui Octavian Bjoza, publicată de flux24.ro.

"Subsemnatul OCTAV BJOZA, în calitatea de Preşedinte al AFDPR, în nume personal, îmi exprim îngrijorarea faţă de escaladarea unor discuţii păguboase pentru toată lumea şi mai ales pentru istoria recentă a României, cu referire la Legea nr.217/2015, care alătură legionarismul nazismului şi fascismului.

Fără a avea studii de specialitate realizez că legea se aseamănă foarte mult cu cele apărute pe la începutul anilor 1950. Este regretabil faptul că unii parlamentari întocmesc proiecte de legi, fără a-i cunoaşte şi discuta cu cei despre care se face vorbire în acestea.

Proiectul de lege trebuia supus dezbaterii publice înainte de a fi votat în Parlament şi nu după ce a devenit lege, cum vedem că se întâmplă azi în presă scrisă, televizată sau pe internet. Din capul locului sesizăm că legea prezintă mai multe ambiguităţi, fiind interpretabilă, astfel încât oricine poate deveni victimă, fiind la „cheremul” oricărui procuror sau judecător, urmare a vreunei sesizări, fie ea chiar anonimă.

Legea este în contradicţie flagrantă cu Constituţia României, atunci când vorbim de libertatea de exprimare a cetăţeanului.
Surprinde la modul cel mai neplăcut faptul că Avocatul Poporului şi Curtea Constituţională nu s-au autosesizat de aceste aspecte. Desigur că tăcerea învinovăţeşte cele două instituţii.

Constat cu tristeţe cum legea în cauză a declanşat un efect invers, nedorit de nimeni. Rezistenţa anticomunistă din România a fost dintre cele mai dure şi longevive din lumea comunistă europeană. Ea trebuie privită ca un „întreg”, nediferenţiind-o pe criterii politice, etnice sau culte, predominant fiind spiritul de jertfă pentru patrie şi tricolor.

Mă întreb dacă nu noi, foştii deţinuţi politici, suntem cei mai autorizaţi să ne desemnăm cine să ne fie sfinţii, eroii şi cetăţenii de onoare?

De curând, în Parlamentul României, a avut loc un simpozion internaţional intitulat „PODURILE TOLERANŢEI”, în organizarea etniei evreieşti, la care am participat şi eu cca două ore. Se vorbea foarte frumos despre toleranţă, iubire, iertare. În timp ce noi am fi dorit un dialog preventiv-constructiv, ni se oferă în schimb aroganţă şi vigilenţă exacerbată!!

Desigur şi Legea nr.217/2015 este perfectibilă prin amendarea ei de către legiuitori. Cu această ocazie, cer cu fermitate trecerea în aceeaşi lege, a comunismului „ilegitim şi criminal” alături de nazism, fascism şi legionarism. Să fi uitat parlamentarii că regimul comunist a săvârşit cele mai abominabile crime asupra acestui popor, milioane de cetăţeni români având de suferit? Aşa cum holocaustul comis asupra etnicilor evrei este recunoscut şi asumat, desigur în cifrele sale reale, să procedăm asemenea şi atunci când vorbim de români, maghiari, germani şi alte etnii.

Doresc că istoria recentă a României să nu fie mutilată, ci să rămână aşa cum am făcut-o noi! Pe marginea Legii nr.217/2015, conducerea AFDPR îşi va exprima un punct de vedere oficial cu ocazia celui de al XXII-lea Congres care va avea loc la Rm.Vâlcea în zilele de 28-29 august 2015.

Mai amintim în context că, în decembrie 2014, Octavian Bjoza a fost decorat de preşedintele Iohannis, fostului deţinut politic acordându-i-se Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler.

Decizia preşedintelui a stârnit critici puternice din partea Centrului pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului - MCA România - pe motiv că Bjoza a participat la comemorarea unor martiri ai luptei anticomuniste, legionari.

"Este revoltător! Nu am fost, nu sunt şi nu voi fi niciodată antisemit. În temniţă am fost educat să nu privesc oamenii după etnie, culte sau politici. Eram doar luptători anticomunişti acolo, nu făceam deosebire care este legionar, ţărănist, cuzist sau că n-avea nicio culoare politică. ", a reacţionat Bjoza la acuzele CMCA.

Recomandăm şi: Alexandru Florian, legile din 1945 şi memoria victimelor

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.