Preşedintele Knessetului din Israel a declarat la întrevederea cu Vlad Filat: Noi, ca şi voi, avem diferite probleme, inclusiv economice

Reun Rivlin exercită în prezent şi funcţia de Preşedinte al Statului Israel, având în vedere că Preşedintele Shimon Peres se află în proces de recuperare, urmare a unei intervenţii chirurgicale suferite recent.

Preşedintele Knessetului (Forul Legislativ)  a făcut o prezentare a Parlamentului Israelului şi modului în care acesta funcţionează, menţionând că ţara sa este condusă de o coaliţie.

"Noi, ca şi voi, avem diferite probleme, inclusiv economice. Deşi în jur ţările deţin bogăţii subterane, Israel are doar oameni buni şi dragostea lor faţă de ţară. Originarii din Moldova nu au uitat ţara Dumneavoastră şi acum depun toate eforturile la construirea statului Israel”.

Cei doi oficiali au constatat nivelul bun al relaţiilor dintre cele două state, inclusiv pe segmentul interparlamentar şi au pledat pentru consolidarea dialogului bilateral.  Părţile au apreciat pozitiv activitatea grupului de prietenie parlamentară Israel - Republica Moldova, dar au constatat că există suficient potenţial ce urmează a fi valorificat. Totodată, oficialii au pledat pentru extinderea cadrului juridic bilateral.

Vlad Filat a mulţumit pentru întrevedere, menţionând că Republica Moldova optează pentru intensificarea relaţiilor dintre cele două state în beneficiul cetăţenilor. Premierul a făcut o trecere în revistă a întâlnirilor avute la Ierusalim şi Tel-Aviv în cadrul vizitei sale oficiale, precizând că s-a convenit ca la 11 septembrie, la Tel-Aviv, să aibă loc şedinţa Comitetului interguvernamental de cooperare între cele două state, care va fi urmată de vizita Prim-ministrului Israelului în Republica Moldova.

Premierul s-a referit la procesul de democratizare prin care trece Republica Moldova şi paşii care se fac în vederea integrării europene.

„Originarii din Moldova care acum locuiesc în Israel au muncit în ţara noastră, iar acum muncesc la construirea statului Israel. Ei sunt aşteptaţi întotdeauna în R. Moldova ", a spus Vlad Filat.

Prim-ministrul a exprimat gratitudine pentru asistenţa tehnică şi umanitară oferită de partenerii israelieni. Interlocutorii au abordat şi subiectul ce ţine de abolirea regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova de către Statul Israel.

Tot astăzi, la Ierusalim, delegaţii Republicii Moldova a avut o întrevedere cu ministrul Infrastructurilor Naţionale, Uzi Landau. În cadrul întrevederii, au fost abordate mai multe subiecte ce ţin de aprovizionarea cu apă şi canalizare, infrastructură şi alte subiecte. În acest context,  Premierul a opinat că experienţa Israelului în acest domeniu este extrem de importantă pentru ţara noastră, având în vedere că una din priorităţile Guvernului de la Chişinău este aprovizionarea cu apă potabilă de calitate a locuitorilor ţării. În cadrul întâlnirii, s-a convent că specialiştii în domeniu din cele două state vor face schimb de experienţă, urmând ca cele mai bune practici să fie implementate şi în ţara noastră.