Preşedintele Moon Jae-in cere anchetarea amplasării de noi lansatoare THAAD în Coreea de Sud

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a ordonat o anchetă după ce Ministerul Apărării nu l-a informat că alte patru lansatoare pentru controversatul sistem antirachetă american THAAD au fost aduse în Coreea de Sud, a declarat marţi un purtător de cuvânt.
Sistem antirachetă american, cunoscut sub numele de THAAD
Sistem antirachetă american, cunoscut sub numele de THAAD (Getty Images)

Sistemul Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) a fost desfăşurat iniţial în regiunea sud-estică Seongju a Coreei de Sud, cu doar două dintre cele maximum şase lansatoare, cu scopul de a contracara ameninţarea cu rachete crescândă din partea Coreei de Nord.

În timpul campaniei sale pentru alegerile prezidenţiale din 9 mai, Moon a cerut o evaluare parlamentară a sistemului, al cărui amplasament a înfuriat, de asemenea, China, singurul aliat major al Coreei de Nord.

“Preşedintele Moon a declarat că a fost şocant” să audă că patru lansatoare suplimentare au fost instalate fără ca mişcarea să fie raportată noului guvern sau publicului, a declarat purtătorul de cuvânt al Preşidenţiei, Yoon Young-chan, la o conferinţă de presă.

Moon şi-a bazat campania prezidenţială pe o abordare mai moderată în ceea ce priveşte Phenianul, făcând apel la interacţiuni chiar dacă regimul comunist nord-coreean urmăreşte să dezvolte arme nucleare şi rachete balistice de rază lungă, sfidând astfel rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU şi ameninţările acestuia de aplicare de noi sancţiuni.

Reprezentanţii armatei americane în Coreea de Sud încă nu au comentat afirmaţiile lui Moon. De asemenea, armata sud-coreeană nu a comentat situaţia.

Ordinul lui Moon pentru anchetarea amplasării lansatoarelor THAAD a fost dat pe fondul unei relaxări a tensiunilor dintre Coreea de Sud şi China, care sunt parteneri comerciali majori.

China a criticat aspru amplasarea sistemului THAAD în Coreea de Sud, temându-se că mişcarea ar oferi armatei americane capabilitatea de a spiona sistemele de rachete chineze. De asemenea, Beijingul se teme că SUA ar putea urmări să amplaseze acelaşi sistem şi în Japonia sau în alte locuri, susţin analiştii militari.

Beijingul a negat că a adoptat măsuri discriminatorii împotriva companiilor sud-coreene, care s-au confruntat cu boicotarea produselor şi interdicţii aplicate turiştilor chinezi care doresc să viziteze Coreea de Sud.

Un oficial al agenţiei sud-coreene de turism Mode Tour a declarat pentru Reuters că speră ca Beijingul să ridice interdicţia asupra vânzării pachetelor turistice pentru Coreea de Sud, interdicţie aplicată în 15 martie.

Deşi nu au fost emise ordine ale guvernului chinez de a ridica interdicţia, câteva agenţii de turism chineze au cerut informaţii despre pachetele turistice, a declarat oficialul. Totuşi, Lotte Group încă nu şi-a redeschis niciunul din cele 74 de magazine cu amănuntul din China, pe care a trebuit să le închidă în luna martie, după ce grupul a permis armatei sud-coreene să amplaseze sistemul THAAD pe terenul pe care îl deţinea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe