Preşedintele Parlamentului a avut o întrevedere cu mediatorii şi observatorii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, a avut astăzi o întrevedere cu mediatorii şi observatorii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean din partea Federaţiei Ruse, Ucrainei, SUA, OSCE şi UE. În cadrul întrevederii au fost discutate stadiul actual şi perspectivele soluţionării problemei transnistrene.

Subliniind importanţa actualei vizite în Republica Moldova a reprezentanţilor formatului 3 2, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, a dat o înaltă apreciere contribuţiei mediatorilor şi observatorilor internaţionali la impulsionarea negocierilor în formatul 5 2. ”Apreciem faptul că toţi actorii internaţionali manifestă voinţă politică în susţinerea procesului de negocieri”, a afirmat Marian Lupu citat de către serviciul de presă al Parlamentului.

Marian Lupu a adus mulţumiri pentru preşedinţia irlandeză în cadrul OSCE, pe parcursul căreia s-a manifestat un sprijin activ al negocierilor în problematica transnistreană. Preşedintele Parlamentului s-a arătat încrezător că un suport la fel de eficient va fi acordat şi din partea Ucrainei, care urmează să preia preşedinţia la OSCE.

Interlocutorii au constatat faptul că relansarea negocierilor în formatul 5 2 a avut un caracter dinamic şi s-a soldat cu anumite progrese în soluţionarea unor probleme de ordin tehnic, economic, social dintre Chişinău şi Tiraspol. Totodată acum, după aproape un an de la reluarea acestor negocieri, se atestă o anumită încetinire în acest proces, o schimbare de retorică din partea transnistreană. În opinia Preşedintelui Parlamentului, anumite acţiuni şi declaraţii din ultima vreme ale oficialităţilor de la Tiraspol privind statutul regiunii şi recunoaşterea acesteia pe plan internaţional, vin în contradicţie cu contextul general al negocierilor.

Participanţii la întrevedere şi-au exprimat speranţa ca la următoarea rundă de negocieri în formatul 5 2, preconizată pentru 27-30 noiembrie 2012 la Dublin, Irlanda, se va reuşi depăşirea acestei perioade mai dificile, o reîntoarcere a dialogului într-o albie pozitivă.

Marian Lupu s-a referit şi la dimensiunea parlamentară în ansamblul reglementării transnistrene, menţionând că Parlamentul Republicii Moldova va acorda tot sprijinul acestui proces şi va dialoga cu reprezentanţii legislativului de la Tiraspol.

Potrivit Preşedintelui Parlamentului, la negocierile în formatul 5 2 accentul trebuie să fie axat nu numai pe probleme de ordin tehnic, dar şi pe trasarea obiectivelor, identificarea principiilor generale şi crearea unui cadru favorabil pentru identificarea soluţiilor politice. Astfel încât toate cele trei dimensiuni tematice ale negocierilor – cele tehnice, economice şi sociale, politice – să fie interactive.

Erwan Fouere, Reprezentant Special al Preşedinţiei în exerciţiu al Irlandei în cadrul OSCE, a relevat importanţa înregistrării anumitor progrese în cadrul dialogului în formatul 5 2. În opinia sa, acum este necesar de a consolida şi de a impulsiona acest dialog, inclusiv pe dimensiune parlamentară. Erwan Fouere şi-a exprimat speranţa că următoarea rundă de negocieri de la Dublin va fi una productivă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe