Preşedintele polonez refuză să participe la memorialul centrului Yad Vashem pentru că nu i se permite să vorbească

Andrzej Duda (Preşedintele Republicii Polone),
Andrzej Duda (Preşedintele Republicii Polone), (Florin Chirila/Epoch Times)

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, a declarat, marţi, că a refuzat o invitaţie israeliană de a participa la un memorial al Holocaustului în această lună, întrucât organizatorii nu i-ar permite să vorbească acolo, chiar dacă alţii, inclusiv preşedintele rus Vladimir Putin ar putea face acest lucru.

„În calitate de preşedinte, nu voi participa la evenimentul care va avea loc pe 23 ianuarie la Ierusalim”, a afirmat Duda într-un discurs televizat.

Duda şi-a exprimat nemulţumirea că reprezentanţii Rusiei, Franţei, Marii Britanii, Germaniei şi Statelor Unite vor putea să vorbească la evenimentul găzduit de Memorialul Yad Vashem din Ierusalim, în timp ce Polonia nu va putea.

„Incapacitatea de a vorbi în această privinţă este împotriva intereselor Republicii (poloneze)”, a spus Duda.

Liderii polonezi au fost revoltaţi de observaţiile făcute de faptul că, luna trecută, Vladimir Putin a sugerat că Polonia împărtăşeşte responsabilitatea pentru Al Doilea Război Mondial.

Putin a afirmat că Polonia - care în septembrie 1939 a fost invadată mai întâi de Germania nazistă din vest şi apoi de forţele sovietice de la est - a ajutat la generarea dezastrelor prin acceptarea planurilor de dezmembrare a Cehoslovaciei.

"Există acuzaţii care sunt complet împotriva adevărului istoric şi care încearcă să ne diminueze ca ţară şi să falsifice adevărurile istorice cu privire la cel de-al doilea război mondial", a spus Duda marţi, răspunzând comentariilor lui Putin.

Ceremonia din Ierusalim, care marchează 75 de ani de la eliberarea lagărului nazist Auschwitz, va avea loc cu câteva zile înainte ca Polonia să ţină propriul eveniment la Memorialul şi Muzeul Auschwitz-Birkenau din sudul Poloniei, pe 27 ianuarie.

Milioane de polonezi - inclusiv marea majoritate a populaţiei sale evreieşti - au fost ucişi de nazişti în al doilea război mondial.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe