Preşedinţia şi SRI îşi dau mâna. Un nou ONG pentru proiectele strategice ale naţiunii

Şeful Cancelariei Prezidenţiale, Dan Mihalache
Şeful Cancelariei Prezidenţiale, Dan Mihalache (Epoch Times România)

SRI şi Preşedinţia şi-au făcut un ONG pe securitate, relatează bn24.ro. Pe agenda noului ONG s-au aflat subiecte precum legile Big Brother şi transformarea CSAT.

ONG-ul, pe numele său New Strategy Center s-a lansat joi, la Cercul Militar Naţional, cu participarea şefului Cancelariei Prezidenţiale, Dan Mihalache, a consilierilor de stat de la Cotroceni Sebastian Huluban şi Constantin Dudu Ionescu şi a lui Georgian Pop, preşedintele Comisiei permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI.

Preşedinte al New Strategy Center este Ionel Niţu, care a lucrat în Serviciul Român de Informaţii şi a condus, până în decembrie 2012, Departamentul Central de Analiză. Actualmente, Niţu este antreprenor — director general al Centrului de Analiză a Informaţiilor şi Evaluare a Tendinţelor (CAIET) şi al IntelSeCo. Totodată, el este preşedintele Asociaţiei Specialiştilor pentru Informaţii în Afaceri (ASIA), lector universitar doctor şi profesor asociat, autor al mai multor cărţi, studii şi articole.

Alături de Ionel Niţu susţin acest proiect persoane care profesează în mediul privat sau care şi-au desfăşurat activitatea în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, Ministerului Apărării Naţionale sau Ministerului Afacerilor Externe.

Potrivit unui comunicat remis de ONG, New Strategy Center va funcţiona ca un "un laborator de idei şi proiecte strategice, care îşi propune să fie locul unde să se iniţieze şi să se urmărească marile proiecte ale acestei naţiuni".

ONG-ul se autodefineşte drept o organizaţie care îşi propune să asigure un cadru de dezbateri pentru subiecte de maximă importanţă pentru România, mai ales în domeniile în care România ar trebui să fie un furnizor/hub regional sau care ar determina consolidarea şi extinderea parteneriatului strategic cu SUA. Membrii săi sunt cetăţeni implicaţi activ în proiecte care pot duce la schimbarea în bine a României, precum şi companii care au decis să susţină iniţiativele New Strategy Center, se mai precizează în comunicat.

Marile proiecte ale naţiunii

New Strategy a discutat joi pe tema Strategiei Naţională de Apărare elaborată de Klaus Iohannis şi adoptată de Parlament. "Şeful Cancelariei Prezidenţiale domnul Dan Mihalache, alături de consilierii de stat din cadrul Administraţiei Prezidenţiale pe probleme de securitate, domnul Sebastian Huluban şi domnul Constantin Ionescu, care au participat la integrarea eforturilor în realizarea acestui document strategic, au evidenţiat impactul public major pe care îl are acest document, dar şi faptul că el reprezintă un material integrat, pornind de la o viziune, care depăşeşte sfera problematicii de apărare”, se arată în comunicatul New Strategy Center.

La rândul său, Georgian Pop, a precizat că este nevoie de reformarea cadrului legislativ referitor la pachetul de legi privind securitatea naţională, dar şi promovarea legilor privind securitatea cibernetică şi a reţinerii datelor personale fără a fi adusă atingere drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţeanului. Tot la dezbaterea noului ONG s-a propus transformarea Consiliului Suprem de Apărare al Ţării în Consiliul Naţional de Securitate, arată bn24.ro.

Înfiinţarea ONG-ului a stârnit, inevitabil, reacţii:

"Mihalache şi SRI creează think-tanks. Tot mai pe faţă. Măcar ştim cine conduce România. Poate, la un moment dat, România va avea şi conducători civili, nu doar ofiţeri acoperiţi.", scrie pe contul său Adrian Papahagi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne