Primăria Madridului a rătăcit 200 de opere de artă valoroase şi vechi de sute de ani

Primăria oraşului Madrid, Spania.
Primăria oraşului Madrid, Spania. (Oli Scarff / Getty Images)

Primăria Madridului a pierdut urma a aproximativ 200 de opere de artă din inventarul local pentru bunurile cu caracter istoric şi artistic, despre care se cunosc toate detaliile, inclusiv valoarea materială - însă nu şi locul unde se află, dezvăluie miercuri cotidianul El Pais.

Tablourile, statuile, obiectele de mobilier sau covoarele menţionate fac parte dintr-un catalog ce cuprinde 6.700 de bunuri astfel catalogate. Nu sunt opere care aparţin vreunei colecţii de muzeu, însă datorită vechimii sau caracterului artistic au fost incluse în acest inventar al primăriei. Catalogul este revizuit în prezent, pentru a fi ulterior publicat, în luna martie.

Departamentul pentru arte din cadrul primăriei Madridului dă asigurări că până în luna martie toate obiectele în cauză vor fi localizate. El Pais atrage însă atenţia asupra faptului că, deşi catalogul este actualizat periodic, unele dintre aceste obiecte, printre cele mai valoroase, sunt rătăcite de cel puţin un deceniu. În dreptul lor, la locul unde se află, se menţionează: în curs de localizare.

Cotidianul spaniol speculează pe marginea acestor fapte: operele acum rătăcite ar fi putut să ajungă într-un depozit fără ca acest lucru să fie observat; sau ar fi putut fi chiar sustrase de persoane necunoscute, fără ca primăria să realizeze acest lucru.

În plus, mai atrage atenţia cotidianul spaniol, valoarea financiară a operelor dispărute este de asemenea îndoielnică: în inventar figurează suma cu care au fost achiziţionate, însă nu şi valoarea acestor bani, cu efectele inflaţiei, aprecierii sau deprecierii bunului ca urmare a valorii sale artistice sau istorice intrinsece. Chiar şi în aceste condiţii, suma la care se ridică valoarea totală a bunurilor rătăcite este de aproximativ 600.000 de euro, potrivit datelor din inventar.