Primii bebeluşi modificaţi genetic sunt vii şi sănătoşi, spune cel care i-a "editat"

Bebeluş
Bebeluş (Shutterstock)

He Jiankui a şocat comunitatea ştiinţifică în 2018, când a anunţat că echipa sa a folosit instrumentul de editare genetică CRISPR-Cas9 pe două fete gemene în faza în care acestea erau doar embrioni, ceea ce a dus la naşterea primilor copii modificaţi genetic din lume. Un al treilea copil modificat genetic s-a născut un an mai târziu, potrivit Popular Mechanics.

Acum, omul de ştiinţă căzut în dizgraţie, care a fost închis trei ani în China pentru practicile lipsite de etică, a declarat pentru South China Morning Post că toţi cei trei copii se simt bine. "Au o viaţă normală, paşnică şi netulburată", spune He. "Aceasta este dorinţa lor, iar noi ar trebui să o respectăm. Fericirea copiilor şi a familiilor lor ar trebui să fie pe primul loc."

Scopul iniţial al lui He Jiankui a fost să folosească editarea genetică pentru a încerca - mulţi numesc acest lucru un experiment pe oameni vii - să rescrie gena CCR5 pentru a crea rezistenţă la HIV. El afirmă că genele au fost editate cu succes şi a crezut că aceasta a conferit copiilor fie o rezistenţă completă, fie una parţială la HIV datorită mutaţiei.

Afirmaţia sa privind succesul nu este dovedită. De fapt, rămâne neclar dacă experimentul a fost chiar eficient, lăsând la o parte pentru un minut implicaţiile etice (uriaşe). Potrivit unui raport MIT Technology Review din 2019, "echipa nu a reprodus efectiv mutaţia cunoscută. Mai degrabă, au creat noi mutaţii, care ar putea duce la rezistenţa la HIV, dar s-ar putea să nu".

El a declarat pentru SCMP că se gândeşte şi se îngrijorează pentru viitorul celor trei fete aşa cum ar face-o un tată tradiţional.

Plănuieşte să urmărească nevoile lor medicale şi speră să strângă bani pentru a plăti cheltuielile legate de sănătate. "După vârsta de 18 ani", spune el, "copiii vor decide dacă vor face monitorizări medicale pentru nevoile lor individuale. Ne-am angajat să facem acest lucru pentru toată viaţa lor".

Eliberat din închisoare în aprilie 2022, omul de ştiinţă recunoaşte că experimentele sale au fost pripite. "Am făcut-o prea repede", susţine el. Cu toate acestea, el a înfiinţat deja un laborator la Beijing pentru a lucra la terapii genetice pentru boli genetice.

Dilema etică pe care a introdus-o He Jiankui ar putea fi doar începutul unui lung şir de întrebări legate de editarea genelor. El şi cei trei subiecţi ai săi de test nu vor fi singurii actori ai acestei saga, dar vor fi întotdeauna pe scena principală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură