Prin facturile la energie electrică, statul deturnează fonduri de la populaţie

Liviu Şerbănescu
21.03.2013

alte articole

(photos.com)
Liviu Şerbănescu
21.03.2013

Pentru aşa-zisa taxă de cogenerare, consumatorii plătesc lunar bani în plus la factura pentru electricitate, însă specialiştii avertizează că statul ne fură la factura pentru energie electrică.

Prin intermediul facturilor lunare, în contul acestei „taxe de cogenerare", abonaţii la reţeaua de electricitate plătesc câţiva lei sau chiar zeci de lei, în funcţie de valoarea facturii şi, din această cauză, nota de plată creşte cu până la 10%, relevă evz.ro.

Taxa de cogenerare ar trebui să facă din România o ţară competitivă energetic, întrucât aceşti bani "răsplătesc" teoretic companii de stat din energie, ajutându-le să supravieţuiască.

Doar în anul 2012, românii au plătit nu mai puţin de un miliard de lei în contul cogenerării, ceea ce înseamnă că fiecare român a contribuit cu circa 45 de lei, mai relatează evz.ro.

Unde se duc banii

Aceşti bani ajung în conturile companiilor după o schemă de calcul stabilită de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, au precizat specialişti în domeniu.

„În realitate, avem de-a face cu o deturnare de fonduri. În primul rând, la nivel european bonusul este acordat doar pentru energia produsă prin investiţiile de înaltă eficienţă. Ori, companiile de stat de la noi primesc banii pentru investiţii şi reparaţii de orice fel. Ce realizăm prin investiţii de înaltă eficienţă este infim. Elcen, cel puţin, lucrează cu utilaje învechite, de 30-50 de ani", a declarat pentru evz.ro Jean constantinescu, fost preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei.

Însă companiile care produc energie în cogenerare realizează în acelaşi timp energie electrică şi termică, iar schema de sprijin susţinută din cotizaţiile lunare ale românilor la factura de electricitate ar trebui să meargă către aceste companii şi să susţină lucrările lor de „înaltă eficienţă ".

Lucru care, în ultimii doi ani, nu s-a întâmplat.

Schema de eficientizare ajută de fapt la menţinerea în viaţă a companiilor de stat, mai susţin specialiştii.

Statul a îndreptat fondurile spre companii publice, de regulă, care realizează doar investiţii uzuale şi pe care „fondurile salvatoare" mai degrabă le-au ajutat să supravieţuiască, au mai avertizat specialiştii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor