Principalii jucători de pe piaţa de bricolaj au deschis doar 7 magazine în 2012

Epoch Times România
05.12.2012

Anul 2012 a fost aproape la fel de slab ca anteriorul pentru piaţa de bricolaj şi distribuţie materiale de construcţii în ceea ce priveşte extinderea, companiile care s-au încumetat să deschidă noi unităţi fiind Dedeman (4), BauMax (1), Ambient (1) şi Hornbach (1).

Pe piaţa de bricolaj şi distribuţie de materiale de construcţii, puternic afectată de criza economică în ultimii ani, Dedeman, compania deţinută de fraţii Adrian şi Dragoş Pavăl din Bacău, şi-a îndeplinit în 2012 planul, inaugurând patru noi unităţi: Constanţa - Tomis Nord (8 martie), Râmnicu Vâlcea (27 aprilie), Slatina (18 iulie) şi Bistriţa (13 septembrie).

Astfel, Dedeman, lider la nivel naţional în retailul materialelor de construcţii şi al amenajărilor interioare, a investit în 2012 pentru cele patru unităţi 47,5 milioane euro şi a creat peste 700 de noi locuri de muncă.

Obiectivul Dedeman, companie înfiinţată în urmă cu 20 de ani, constă în inaugurarea a 4-5 magazine pe an şi atingerea unui număr de 45 de magazine la nivel naţional până în 2015. Inaugurările din acest an au ca scop creşterea cifrei de afaceri cu 10% faţă de 2011, când valoarea a depăşit 2 miliarde lei.

Dedeman în cifre înseamnă: 30 de magazine la nivel naţional, două centre logistice, un parc auto propriu, peste 5.600 de angajaţi şi peste 310.000 mp suprafaţă de vânzare.

Potrivit Top 300 cei mai bogaţi români 2012 al revistei Capital, averea fraţilor Pavăl se ridică la 300-320 milioane euro (locul 18). Proprietarii Dedeman au declarat în media că nu vând afacerea Dedeman nici pentru 10 miliarde de euro, planurile lor vizând extinderea şi în afara ţării, în prezent studiind posibilele locaţii.

BauMax, controlată de familia Essl din Austria, a deschis în acest an cel de-al doilea magazin din Cluj-Napoca, în urma unei investiţii de circa 20 milioane euro. Ritmul de extindere a încetinit în ultimii ani, în condiţiile în care BauMax a inaugurat anul trecut doar o singură unitate (Şoseaua Chitilei - Bucureşti), după ce în 2010 deschisese patru (Constanţa, Timişoara, Piteşti şi Bucureşti).

În prezent, BauMax are 15 unităţi, în Bacău, Braşov, Cluj (2), Craiova, Târgu Mureş, Sibiu, Suceava, Ploieşti, Iaşi, Bucureşti (2), Piteşti, Timişoara şi Constanţa.

Ambient Sibiu (acţionar majoritar Ioan Ciolan) a deschis în 3 mai 2012 un nou centru comercial în Braşov.

Ambient, a cărei principală activitate este comercializarea materialelor de construcţii, finisaje şi amenajări interioare, a împlinit în februarie 19 ani de existenţă pe piaţa din România. Cu o echipa de 2.300 de oameni, are 14 unităţi în: Baia Mare, Năsăud, Bistriţa, Târgu Mureş, Cluj-Napoca, Gheorgheni, Sighişoara, Mediaş, Deva, Alba Iulia, Sibiu, Braşov, Râmnicu Vâlcea şi Bucureşti.

Retailerul german de bricolaj Hornbach a deschis în 17 iulie a 5-a unitate, la Timişoara. Cu o investiţie de 30 milioane euro, ultima locaţie a retailerului de materiale de construcţii şi grădinărit a creat 120 locuri de muncă. Preşedintele Hornbach Holding AG, Albrecht Hornbach, a declarat la inaugurarea magazinului că este încrezător în redresarea economică a României.

În România, Hornbach a deschis primul magazin în 2007, iar în prezent deţine trei magazine în Bucureşti (Berceni, Militari şi Baloteşti), unul în Braşov şi unul în Timişoara.

Arabesque, Bricostore, Praktiker, Proges şi OBI au spus "pas" în acest an extinderii în România

Cu o vechime de 18 ani pe piaţa românească, distribuitorul de materiale de construcţii Arabesque, controlată de omul de afaceri Cezar Rapotan, nu a deschis în acest an nicio unitate în România. Compania este prezentă în Baia Mare, Oradea, Cluj Napoca, Târgu Mureş, Piatra Neamţ, Iaşi, Timişoara, Bacău, Focşani, Braşov, Galaţi, Piteşti, Ploieşti, Craiova, Militari, Otopeni, Glina şi Constanţa.

De asemenea, Arabesque şi-a făcut simţită prezenţa, începând cu anul 2005, şi pe plan extern, când a deschis un prim centru în Chişinău, Republica Moldova. În prezent, Arabesque are filiale în Ucraina, Serbia, Bulgaria şi Moldova.

Familia Rapotan are, potrivit Top 300 cei mai bogaţi români 2012 al revistei Capital, o avere de 114-115 milioane euro. Pe lângă Arabesque, familia Rapotan mai deţine şi Mr. Bricolage.

Bricostore, deţinută de familia Bresson din Franţa, nu a deschis în acest an niciun magazin, în condiţiile în care ultima unitate a fost inaugurată în 2011, la Drobeta Turnu-Severin.

În prezent, Bricostore are o reţea de 15 magazine, fiind prezentă în Arad, Brăila (sat Vărsătura, DN 21), Braşov, Bucureşti (Băneasa, Militari, Orhideea şi Pantelimon), Călăraşi, Constanţa, Drobeta Turnu Severin, Focşani, Oradea, Piteşti (centrul comercial Auchan Piteşti, comuna Bradu, sat Geamăna), Ploieşti (DN1, km. 6, comuna Blejoi) şi Suceava (Burdujeni).

Compania germană de bricolaj Praktiker nu şi-a reluat nici în acest an extinderea. În prima parte a anului, publicaţia germană Financial Times Deutschland scria că cel mai mare acţionar al Praktiker (firma de investiţii Maseltov) vrea să ceară retragerea companiei de bricolaj de pe pieţele din Europa de Est. Reprezentanţii din România au infirmat zvonurile.

Cu 27 de magazine la nivel naţional, Praktiker a avut ultima inaugurare pe piaţa locală în 21 septembrie 2010, când a deschis unitatea din Botoşani, în urma unei investiţii totale de 6,9 milioane euro. Prin adăugarea acestui magazin, valoarea investiţiilor totale realizate de Praktiker în România au depăşit 260 milioane euro.

În prezent, Praktiker este prezent în Bucureşti (3 unităţi), Cluj-Napoca, Ploieşti, Braşov, Bacău, Oradea, Constanţa, Timişoara (2 magazine), Craiova, Arad, Tîrgu-Mureş, Satu Mare, Baia Mare, Iaşi (2 magazine), Brăila, Galaţi, Târgovişte, Deva, Piteşti, Buzău, Piatra Neamţ, Focşani şi Botoşani.

2012 a fosu un an greu pentru Proges Oradea. Importatorul şi distribuitorul de materiale pentru amenajări interioare, deţinut de Sim Cristiam Ovidiu, Cristian Copăcean şi Ilonta Claudiu, a intrat în insolvenţă în iulie 2012, la propria cerere. Înfiinţată în urmă cu 11 ani, compania are 24 de unităţi.

OBI, subsidiara locală a retailerului german de bricolaj, a pus stop extinderii pe piaţa românească în 2010. Ultimul magazin a fost inaugurat în septembrie 2010, în Bucureşti.

OBI a deschis primul magazin în România în noiembrie 2008 în Oradea, urmând la scurt timp al doilea magazin în Bucureşti. În cursul anului 2009, reţeaua OBI a mai deschis alte 2 magazine în oraşele Arad şi Piteşti, iar în 2010 alte patru, în Ploieşti, Sibiu şi Bucureşti.

Dedeman, Arabesque, Bricostore, Praktiker, Baumax, Ambient, Hornbach, Proges şi Obi au în momentul de faţă peste 150 de magazine la nivel naţional.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor