"Probabil e doar vârful icebergului!". Gaură de 2.6 miliarde de euro, descoperită de Curtea de Conturi

Curtea de Conturi a descoperit prejudicii de miliarde din banii publici. Se ştie foarte bine că statul român este cel mai prost administrator, dar amploarea acestui fenomen atinge noi recorduri, a remarcat deputatul Claudiu Năsui.
Claudiu Nasui
Claudiu Nasui (Mihut Savu (Epoch Times Romania)

Prejudiciile din bani publici se ridică la colosala sumă de 12 miliarde de lei, 2.6 miliarde de euro, în ultimii 8 ani în România, a atras atenţia, pe pagina sa de socializare, deputatul USR Claudiu Năsui.

"A apărut Cartea Albă a Curţii de Conturi - un document de 688 de pagini care, pe lângă descrieri de sigle şi de nuanţe de culoare, conţine şi câteva informaţii interesante. La pagina 507 apare un grafic foarte interesant pe care îl vedeţi mai jos.

Acestea sunt prejudiciile constatate de Curtea de Conturi în ultimii 8 ani în România. Cifra este impresionantă şi probabil reprezintă doar vârful icebergului, deoarece aici sunt doar ce au reuşit să descopere inspectorii curţii după verificări.

Ca să ne dăm seama de amploarea acestei cifre, în fiecare lună prejudiciul a echivalat cu munca a 52.649 de salariaţi medii români (salariu mediu net este 2,380 lei în luna august 2017). În fiecare lună, statul şi-a bătut joc de muncă a 52.649 de români", a declarat Năsui.

Politicianul a explicat că trebuie să ne uităm mai atent şi la alţi indicatori despre acest prejudiciu, care este repartizat pe ultimii 8 ani, dar nu e împărţit egal - mai mult de jumătate din prejudicii sunt concentrate în ultimii 3 ani.

"De ce? Pentru că în aceşti ultimi 3 ani a revenit mai tare creşterea economică, ceea ce a dus la mai mulţi bani la stat. Deci cu cât statul român a primit mai mulţi bani, cu atât prejudiciul a fost mai mare. Şi mai este o informaţie în raport despre locul unde sunt concentrate aceste prejudicii.

38% din prejudicii au loc în bugetele locale, cele la care guvernarea PSD-ALDE a alocat anul acesta suma record de 30 de miliarde de lei prin faimosul program PNDL. 30% în instituţiile centrale (ministere şi agenţii) şi 20% în companiile de stat (regii autonome sau alte asemenea)", a precizat Năsui.

Potrivit deputatului, faptul că statul este cel mai prost administrator este deja bine cunoscut, dar amploarea acestei proaste administraţii atinge noi recorduri.

"În condiţiile astea să impui taxe şi impozite noi, ca să duci şi mai multe resurse din economie către stat, este cel puţin inconştient. Statul român are nevoie de o reformă din temelii, nu de mai mulţi bani", a subliniat Năsui.

Prejudicii constatate de Curtea de Conturi
Prejudicii constatate de Curtea de Conturi (Claudiu Năsui)

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne