Problema interceptărilor. Kovesi insistă: Avem nevoie de 130 de poliţişti şi 10 milioane de euro

DNA are nevoie de 130 de poliţişti şi aproximativ 10 milioane de euro pentru a putea lucra în acelaşi ritm ca în anii trecuţi, susţine procurorul-şef Laura Codruţa Kovesi, în contextul deciziei CCR privind interceptările.
Laura Cotruţa Kovesi, la primirea premiului GDS, 12 martie 2015
Laura Cotruţa Kovesi, la primirea premiului GDS, 12 martie 2015 (Epoch Times România)

Cei 40 de poliţişti primiţi prin Ordonanţă de Urgenţă de la Guvern, după decizia CCR privind interceptările, sunt insuficienţi pentru nevoile DNA, a explicat luni şefa instituţiei Laura Codruţa Kovesi, reiterând că are nevoie de 130 de poliţişti şi de aproximativ 10 milioane de euro pentru a-şi desfăşura activitatea în parametri normali.

"Este bine că în primă fază avem aceşti 40 de poliţişti, dar, sigur, în perioada imediat următoare va trebui să se găsească resurse pentru a primi şi diferenţa până la 130 de oameni. (...) Pot doar să vă spun că, în acest moment, toate resursele de la Serviciul Tehnic vor lucra pentru a implementa decizia CCR şi OUG care a fost adoptată.

În perioada imediat următoare, se va vedea o încetinire a soluţionării dosarelor tocmai datorită faptului că resursele pe care le avem le vom folosi pentru a suplimenta necesarul la Serviciul Tehnic", a declarat Kovesi, citată de Agerpres.

În ceea ce priveşte completarea echipei cu cei 40 de poliţişti primiţi prin OUG de la Guvern şi aici mai sunt o serie de paşi de îndeplinit.

"Trebuie o procedură de recrutare a acestora, trebuie să facem o modificare a statelor de funcţii şi personal, ceea ce presupune o modificare de regulament la Ministerul Justiţiei şi din nou un aviz din partea CSM. Depinde cât de mult vor dura aceste formalităţi pentru a putea completa echipa. (...) De această dată, nu putem selecta orice poliţişti din Poliţia Judiciară. Ei trebuie să aibă anumite cunoştinţe tehnice, să aibă o pregătire tehnică la bază.

O să încercăm să recrutăm poliţişti din structurile care anterior au pus în supraveghere aceste măsuri de natură tehnică. (...) Cu siguranţă va trebui să facem (training - n.r.), atât pentru personalul pe care îl avem, cât şi pentru cei pe care îi vom recruta", a afirmat Kovesi.

Şefa agenţiei anticorupţie a explicat că efectul deciziei CCR cu cea mai mare influenţă asupra activităţii DNA ţine de durată soluţionării dosarelor.

"În prezent, este un volum foarte mare de dosare pe care procurorii trebuie să-l soluţioneze, iar o parte din poliţiştii din Poliţia Judiciară a DNA vor trebui să se ocupe de aceste activităţi de la Serviciul Tehnic, ceea ce va însemna o durată mult mai mare a soluţionării dosarelor", a precizat Kovesi.

Întrebată cât ar putea dura cu totul această trecere de la un mod de lucru la celălalt, şefa DNA a estimat că ar putea fi vorba de câteva luni, dacă DNA ar avea toate resursele "începând de mâine".

"Depinde foarte mult de resursele pe care o să le avem la dispoziţie şi aici nu mă refer numai la resursa umană, ci şi la bani. Trebuie să cumpărăm echipamente, trebuie să facem training, trebuie să angajăm persoane care să aibă minime cunoştinţe tehnice pentru că vor pune în aplicare nişte măsuri de supraveghere tehnică.

Aici nu vorbim doar de interceptarea comunicaţiilor, vorbim de accesul la sisteme informatice, de localizări, de înregistrări în mediul privat, în mediul ambiental, sunt foarte multe activităţi de natură tehnică pe care procurorii nu o să le facă, ci o să le facă poliţiştii din cadrul Serviciului Tehnic", a detaliat procurorul-şef al DNA.

Deşi nu a vrut să dea exemple punctuale, pentru că asta "ar însemna să comenteze dosarele în curs", Kovesi a arătat însă că într-o serie de dosare penale a fost deja invocată decizia CCR privind interceptările.

"Pot doar să vă spun că s-au introdus de către apărător sau de către persoanele care au fost trimise în judecată cereri prin care s-a solicitat anularea probelor, invocându-se această decizie. S-a invocat în dosare aflate atât în faza de judecare la fond, s-a invocat în dosare care sunt în faza apelului, în dosare care sunt în cameră preliminară.

O să vedem cum judecătorii vor soluţiona aceste cereri. (...) Aşa cum am spus şi săptămâna trecută, dosarele DNA nu se bazează exclusiv pe interceptări. Întotdeauna aceste probe au fost dublate şi de alte probe care au fost administrate în cursul procesului penal", a adăugat şefa DNA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne