Procesul şefilor de la Electrica Transilvania, acuzaţi de corupţie, aproape de final

.
. (Photos.com)

După ani de audieri, unul dintre cele mai titrate procese de corupţie care se judecă la Cluj, dosar cu un prejudiciu evaluat la aproximativ un milion de euro, a ajuns la final, relatează gazetadecluj.ro.

La Tribunalul Cluj a avut loc ultimul termen din procesul în care o parte din foştii şefi de la Electrica Transilvania au fost acuzaţi de corupţie. Aceştia se fac vinovaţi de faptul că au cumpărat întrerupătoare chinezeşti care în acte figurau, la preţuri exorbitante, ca fiind marca Siemens, prejudiciul rezultat fiind estimat la un milion de euro.

În cadrul şedinţei, procurorii au cerut condamnare cu executare pentru Gabriel Ruga, fostul director general al companiei Electrica Transilvania, omul de afaceri Vasile Croitoru, Caraba Oana Mihaela, Stoica Ioan Constantin şi ceilalţi inculpaţi din dosar.

Potrivit procurorilor DNA “În perioada 2002-2004, un grup infracţional iniţiat şi condus de inculpatul Croitoru Vasile, în baza unui plan amănunţit, de amploare şi cu mari sume de bani rulate, a furnizat produse contrafăcute la Sucursala de Întreţinere şi Servicii Energetice Banat (S.I.S.E.) şi S.I.S.E. Transilvania Sud, ambele din cadrul Electrica S.A., în condiţiile în care conducătorii acestor instituţii au încălcat legislaţia referitoare la achiziţiile publice, în schimbul unor foloase materiale. Planul presupunea vânzarea de produse electrice inferioare calitativ, dar purtând fraudulos marca „Siemens”, către sucursale şi filiale ale Electrică S.A., la preţuri supraevaluate.

În concret, în perioada septembrie – octombrie 2003, inculpatul Ruga Gabriel Michael, în calitate de director general al S.C. FDFEE TRANSILVANIA NORD, a pretins şi primit de la inculpatul Croitoru Vasile, prin intermediul inculpaţilor Ruga Gabriel Traian (fiul lui Ruga Gabriel) şi Croitoru Costel (fiul lui Croitoru Vasile), suma totală de 5.500.000.000 ROL, pentru că, în schimbul mitei, instituţia publică să achiziţioneze produse electrice în condiţii păgubitoare, prin încălcarea legii şi a atribuţiilor de serviciu. În acelaşi scop, inculpatul Morar Petru (şeful serviciului aprovizionare în cadrul SISEE TRANSILVANIA NORD), a pretins şi primit de la inculpatul Croitoru Vasile, prin intermediul fiicei sale, Caraba Oana Mihaela şi a Fundaţiei Creştine de Ajutorare Cluj, mobilier, aparatură IT şi suma de 80.000.000 ROL.

În aceeaşi perioadă, inculpaţii Ruga Gabriel Michael, Stoica Ioan (director general al SISEE TRANSILVANIA NORD) şi Morar Petru, cu sprijinul inculpatului Croitoru Vasile, au aprobat achiziţionarea de produse electrice contrafăcute, inscripţionate în mod fraudulos cu marca „Siemens”, cu încălcarea normelor legale privind achiziţiile publice. Produsele au fost livrate de S.C. ENERGO EL GROUP S.R.L. Timişoara, firmă controlată de inculpatul Croitoru Vasile. Inculpaţii Ruga Gabriel Michael, Morar Petru (cu ajutorul inculpatei Caraba Oana Mihaela), Ruga Gabriel Traian, Croitoru Vasile, Croitoru Costel şi Osman Dumitru, cu ajutorul inculpatului Neacşu Petre, au disimulat adevărata natură şi provenienţă a sumelor pretinse şi date cu titlu de mită, prin intermediul unor operaţiuni bancare, conturi fictive, acte bancare false şi contracte fictive (de sponsorizare, consultanţă sau împrumut). Din aceste „operaţiuni”, inculpatul Osman Dumitru, cumnatul inculpatului Croitoru Vasile, a obţinut un folos în valoare de 600.000.000 ROL. S.C. ELECTRICA S.A. s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 234,8 miliarde ROL iar prejudiciul efectiv cauzat ELECTRICA este de 41.289.696.509 ROL. În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător”.

Potrivit magistraţilor clujeni, instanţa se va pronunţa pe fond, în acest caz, la mijlocul acestei luni. Procesul, început în 2009, nu a fost lipsit de peripeţii, judecătorii Tribunalului Cluj hotărând că instanţa respectivă nu are calitatea pentru a judeca acuzaţiile din dosar, astfel că “instanţa se desesizează şi restituie cauza în vederea refacerii actului de sesizare.”

Procurorii DNA au contestat decizia, iar judecătorii Curţii de Apel Cluj au casat verdictul colegilor de la Tribunal şi au dispus judecarea în continuare a cauzei.

"Ponta şi-a băgat codiţa la Turceni şi Rovinari"

Gabriel Ruga a condus Electrica Transilvania din 1983. Acesta a fost implicat şi în afacerea Gevco, o companie care cumpăra preferenţial energia de la stat şi o vindea mai departe. Gevco a fost înfiinţată de soţia lui Ruga şi de juristul Electrica, Victor Drăgan.

Ulterior, Ruga a înfiinţat şi compania Conexiuni Energetice pentru a prelua afacerile Gevco întrucât această companie intrase în atenţia unei comisii parlamentare. “”Pe 22 decembrie 2004, când toată lumea era preocupată de schimbările politice din România, Gevco făcea afaceri profitabile cu statul. Gevco a cumpărat energie de la complexele energetice Turceni şi Rovinari, pe care a revândut-o către patru filiale Electrica”, declară Iulian Iancu, preşedintele acelei comisii senatoriale.

Din comisia parlamentară care a anchetat aceste contracte a făcut parte şi actualul premier, Victor Ponta. În ianuarie 2014, un raport al Inspecţiei Judiciare arăta că premierul Victor Ponta este cercetat în două dosare ale DNA cu privire la încheierea unor contracte ilegale cu SC Complexul Energetic Turceni (dosarul 123/P/2012), în perioada 2007-2011, şi cu SC Complexul Energetic Rovinari (dosarul 122/P/2012), în perioada 2006-2011.

Energie pentru băieţii deştepţi

Jurnaliştii de la gazetadecluj.ro reamintesc că fostul secretar de stat al MEC, Ionel Manţog, a dezvăluit culisele afacerilor cu energie electrică din jurul Rovinariului şi Turceniului.

Practic, bursa de energie a fost organizată de-abia pe 8 decembrie 2005 pentru ca toate firmele contractante de pe piaţă şi-au rezolvat problemele şi au încheiat contracte bilaterale pentru întreg anul următor. MEC a întârziat intenţionat organizarea Bursei de energie pentru că „băieţii şmecheri” să-şi facă contractele, a declarat Manţog.

Firmele care au cumpărat energie de la cele două complexe, ajunse în prezent aproape pe butuci, sunt SC EGL Power România SRL, SC Romelectro SA, SC Ennet Grup, S.C. Gevco SRL, ICPE Electrocond, Imobiliare Construct şi celebrul Grivco al lui Dan Voiculescu. Gevco şi Enol Grup (firma lui Lucian Boghiu, fostul director de la Electrica) sunt firmele care au obţinut cele mai multe astfel de contracte.

Articolul original poate fi citit aici.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne