Guvernul intenţionează să vândă până la 25% din acţiunile Hidroelectrica, Aeroporturi Bucureşti şi Portul Constanţa. Aproape gratis

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Guvernul intenţionează să vândă în acest an participaţii de până la 25% la trei mari companii de stat, respectiv Hidroelectrica, Aeroporturi Bucureşti şi Portul Constanţa, pentru a ajuta bugetul de stat şi a stimula investiţiile, a declarat marţi premierul Victor Ponta, citat de Bloomberg şi preluat de postul B1 TV.

Potrivit sursei citate, după ce anul trecut Guvernul a vândut participaţii la companiile de utilităţi Electrica şi Romgaz, în conformitate cu angajamentele asumate în cadrul programului standby cu FMI şi Uniunea Europeană, în acest an îşi propune să vândă participaţii de cel puţin 15% la Portul Constanţa şi Aeroporturi Bucureşti, prin intermediul unor oferte publice iniţiale duale la Bucureşti şi Londra.

"Dorim să continuăm aceste oferte publice iniţiale de succes. Listările Romgaz şi Electrica au fost foarte utile pentru companii şi bugetul statului", a afirmat Ponta.

Cât despre la Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică al ţării, Ponta a declarat că aceasta va ieşi probabil din insolvenţă în iunie şi va raporta un profit "uriaş" înainte de listare.

Reamintim că listările "de succes" menţionate de premier nu au fost unanim cotate ca mari realizări. Astfel, Electrica a fost listată la bursele din Bucureşti şi Londra în iunie 2014. În urma ofertei publice derulate în perioada 16-25 iunie, statul a atras 1,95 miliarde lei (444,3 milioane euro), preţul final rezultat din operaţiune fiind de 11 lei pe acţiune, adică preţul minim stabilit prin prospect.

Conform lui Radu Moraru, acţiunile Electrica au fost scoase pe piaţă la un preţ mult subevaluat. Compania Electrica SA ar valora, ca infrastructură, potrivit calculelor lui Moraru, cel puţin 14 miliarde de euro + TVA, la care s-ar adăuga şi profiturile de miliarde de euro anual (profitul obţinut pe primul trimestru al acestui an de Electrica este 13,4 milioane euro), în timp ce Guvernul a evaluat-o la o sumă cuprinsă între 870 de milioane de euro şi puţin peste un miliard.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne