Proclamaţia de la Câmpeni - capitala moţilor unde bate inima României

Ieri a avut loc Adunarea de la Câmpeni la care au participat aproximativ 2000 de persoane din toată ţara. După ce au anunţat că autocarele cu manifestanţi dinspre Bucureşti au fost blocate la Buzău iar cele care porniseră dinspre Cluj au fost oprite la Baia, organizatorii i-au îndemnat pe cei cărora nu li s-a permis să ajungă la destinaţie să protesteze acolo unde au fost blocaţi. A fost anunţată adoptarea unei proclamaţii cu 12 revendicări.
Gela Lazar
20.10.2013

alte articole

Marea Adunare de la Câmpeni 19 octombrie 2013 (facebook)
Gela Lazar
20.10.2013

Ieri a avut loc Adunarea de la Câmpeni, la care au participat aproximativ 2000 (update: organizatorii au declarat 6000) de persoane din toată ţara.

Tinere în costum popular au depus coroane de flori la statuia lui Avram Iancu, acompaniate de cântece care evocă personalitatea acestuia. Tablouri ale lui Avram Iancu şi Horia, Cloşca şi Crişan au fost purtate printre drapele.

După ce au anunţat că autocarele cu manifestanţi dinspre Bucureşti au fost blocate la Buzău iar cele care porniseră dinspre Cluj au fost oprite la Baia, organizatorii i-au îndemnat pe cei cărora nu li s-a permis să ajungă la destinaţie să protesteze acolo unde au fost blocaţi. A fost anunţată adoptarea unei proclamaţii cu 12 revendicări.

Eugen David, preşedintele Alburnus Maior a făcut cunoscut faptul că a primit un telefon în care o voce îngrijorată spunea: Domnul David, am auzit că vreţi să ne trădaţi. În faţa zvonurilor şi calomniilor de tot felul, răspunsul său răspicat este:"Noi nu putem să ne trădăm unul pe altul, pentru că noi suntem legaţi. Ori trăim toţi, ori murim toţi!"

"Vine Băsescu şi mă face bolşevic că nu-i dau terenul meu. Vine Ponta şi dacă nu-i dau terenul meu mă face terorist, fascist. Dacă asta e calea pe care trebuie să o urmăm ca să fim liberi, suntem toţi fascişti, nu? (...) Poporul nu-i agentul nimănui, ei sunt agentul! (...)"

Prof.univ. Ioan Piso de la Universitatea Babeş Bolyai a luat cuvântul: "Ne plecăm cu respect în faţa eroismului locuitorilor din Pungeşti care cu braţele goale au reuşit, cel puţin pentru moment, să îndepărteze urgia. Cine are mai multă demnitate? Acel bătrân care şi-a apărat pământul şi a fost tăvălit de jandarmi, sau un prim ministru cu doctoratul plagiat? Dacă toţi cei care au apărat munţii, Horia, Cloşca, Avram Iancu, Simeon Balint (...) au fost extremişti? Nu, adevărul este că i-am prins pe guvernanţi cu ocaua mică şi nu mai ştiu pe unde să scoată cămaşa. Ceea ce fac moţii astăzi este să dea o lecţie de democraţie. Iar noi trebuie să acordăm tot sprijinul oricui se află în restrişte. Bogăţiile acestei ţări nu aparţin guvernanţilor. Noi am ales aceşti guvernanţi să administreze bogăţiile în folosul ţării nu al lor."

Toate partidele fură prin rotaţie, a scandat publicul. Simbolic, în amintirea gloriei apuse, oamenii au venit înarmaţi cu coase, furci, săgeţi, buzdugane...din carton.

Punem mână de la mână să facem un palat al parlamentului pe iazul de decantare, să stea ei acolo, nu noi, este o propunere.

La final o tânără din Timişoara a vrut să citească mesajul bunicii ei pe internet, o poezie dedicată Marii Adunări de la Câmpeni.

Nu a fost posibil, deoarece "internetul nu merge azi", dar poezia a ajuns la destinatari, dictată la telefon.

Proclamaţia de la Câmpeni – 19 octombrie 2013

Noi, locuitorii Munţilor Apuseni, adunaţi astăzi, 19 octombrie 2013, la Câmpeni, ne afirmăm dreptul de a ne decide singuri soarta. În temeiul acestui deziderat legitim proclamăm:

Pământul, pădurile, păşunile, apa şi aerul Munţilor Apuseni aparţin celor care locuim aici, aşa cum ne-au fost lăsate moştenire de străbuni. Avem dreptul şi obligaţia să le transmitem în bună stare urmaşilor noştri, pentru ca şi ei să se poată bucura de ele. Locuitorii Apusenilor sunt cei îndreptăţiţi să decidă care e cel mai potrivit mod prin care bogăţiile cu care ne-au înzestrat natura şi bunul Dumnezeu vor fi valorificate în folosul comunităţii noastre şi al României!

Viaţa în Munţii Apuseni nu e uşoară, dar avem păşuni pe care putem să ne creştem vitele, avem păduri din care, cu bună măsură, putem lua lemne pentru fabricile noastre de mobilă, încă mai avem ape curate, peisaje, monumente ale naturii şi o istorie care atrag zeci de mii de turişti în fiecare an. Sunt activităţi de pe urma cărora locuitorii Apusenilor trăiesc deja şi sunt oportunităţi de dezvoltare, care, valorificate cu înţelepciune, pot să ne asigure un trai bun atât nouă, cât şi copiilor şi nepoţilor noştri. Noi nu cerşim la uşile altora, alţii au venit la uşa noastră şi încearcă să ia şi să distrugă ceea ce ne aparţine!

Din aceste activităţi şi din dezvoltarea lor se pot colecta taxe şi impozite care să fie administrate în folosul nostru şi al cetăţenilor români. Cerem celor care ne reprezintă, în Consiliile Locale şi Judeţene, în Primării, în Parlament şi Guvern, să folosească cu responsabilitate deplină aceste taxe şi impozite, pentru a construi drumuri, şcoli şi spitale. Aceşti bani nu sunt pentru buzunarele lor, ci pentru a asigura dezvoltarea comunităţilor şi o viaţă fericită pentru cei care contribuie la buget. Dacă se dovedeşte că, încălcându-ni-se voinţa, aceşti bani vor fi folosiţi împotriva noastră, ne asumăm dreptul de a nu-i mai recunoaşte ca reprezentanţi legitimi şi ne vom apăra aşa cum orice om e îndreptăţit să se apere împotriva celui care vrea să-i facă un rău!

Orice străin e binevenit în Munţii Apuseni atâta vreme cât ne respectă modul de viaţă şi nu întreprinde nimic în măsură să-l schimbe împotriva voinţei noastre. Ne păstrăm dreptul de a lupta împotriva tuturor celor care prin viclenie, hoţie şi corupţie vin aici pentru a fura ce e al nostru ori pentru a distruge resursele naturale şi istorice de care depinde viaţa noastră. Fericirea şi bunăstarea nimănui nu se poate baza pe nefericirea şi sărăcirea semenilor săi!

În considerarea celor enunţate mai sus, le transmitem guvernanţilor şi politicienilor, în mod imperativ, următoarele revendicări punctuale:

Revendicările locuitorilor Ţării Moţilor

 1. Respingerea de către Parlament a tuturor proiectelor de lege care prevăd măsuri speciale de expropriere a cetăţenilor români, precum şi alte măsuri derogatorii de la regimul legal de protecţie a mediului, patrimoniului cultural, apelor, pajiştilor şi terenurilor agricole, bunurilor publice etc., în favoarea companiilor miniere de orice tip;
 2. Interzicerea prin lege a utilizării cianurii în activităţile miniere din România;
 3. Includerea Roşiei Montane pe lista tentativă a României pentru UNESCO;
 4. Respingerea de urgenţă, prin Hotărâre de Guvern, a acordului de mediu pentru proiectul minier de la Roşia Montană;
 5. Desecretizarea tuturor contractelor şi actelor adiţionale încheiate de către Guvern, referitoare la înstrăinarea, cedarea, concesionarea resurselor minerale ale României;
 6. Demisia iniţiatorilor proiectului de lege specială pentru Roşia Montană: ministrul Marilor Proiecte, Dan Şova, ministrul Mediului, Rovana Plumb, ministrul Culturii, Daniel Barbu, directorul ANRM, Gheorghe Duţu, precum şi a premierului Victor Ponta;
 7. Asumarea de către Guvern a expertizei şi a punctelor de vedere referitoare la proiectul minier de la Roşia Montană exprimate de: Academia Română, Asociaţia Ad Astra, Institutul Geologic Român, Ordinul Arhitecţilor din România, Sinodul BOR, Sinodul BRU şi al celorlalte biserici creştine din România, precum şi de experţii independenţi;
 8. Crearea unei Comisii Parlamentare de Anchetă a Afacerii Roşia Montană sub toate aspectele: înstrăinarea zăcămintelor; acordarea licenţei; sponsorizările RMGC către instituţii publice şi private, ONG-uri, persoane fizice; influenţarea deciziilor politice; încălcarea unor hotărâri judecătoreşti definitive; modul în care publicitatea oferită de companie a afectat libertatea presei şi dreptul la liberă exprimare etc.;
 9. Refacerea şi dezvoltarea infrastructurii rutiere din zona Munţilor Apuseni şi acordarea unor facilităţi fiscale şi de altă natură pentru dezvoltarea activităţilor economice în următoarele domenii: turism, prelucrarea lemnului şi refacerea fondului forestier, creşterea şi prelucrarea produselor de origine animală, apicultură, alte activităţi specifice zonei;
 10. Adoptarea de către Guvernul României a unor politici publice, ca şi elaborarea, cu ajutorul societăţii civile reale, a unei strategii care să prevadă măsuri în acord cu principiile dezvoltării durabile, ale utilizării optime a resurselor, ale conservării patrimoniului cultural-istoric şi ale sprijinirii întreprinzătorilor locali;
 11. Începerea de către instituţiile abilitate a cercetării penale în cazul persoanelor care au semnat sau au participat la elaborarea şi avizarea de documente cu privire la proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană;
 12. Interzicerea prin lege a utilizării metodei fracturării hidraulice în exploatarea gazelor de şist şi respectarea, în zonele vizate pentru această exploatare, a voinţei suverane a cetăţenilor, cu care ne exprimăm deplina solidaritate.

Aceasta este voinţa noastră, a locuitorilor Munţilor Apuseni, a oamenilor liberi prezenţi la Marea Adunare de la Câmpeni, exprimată public astăzi, 19 octombrie 2013, cu spiritul şi gândul îndreptate către o dezvoltare durabilă, care să asigure accesul pentru mai multe generaţii la toate resursele cu care Dumnezeu ne-a înzestrat.

AŞA SĂ NE AJUTE DUMNEZEU !

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor