Procuratura Generală, despre cazul expulzării cetăţenilor turci: Ex-vice director SIS reţinut, şefa BMA suspendată din funcţie

Protest în susţinerea profesorilor turci expulzaţi din Moldova
Protest în susţinerea profesorilor turci expulzaţi din Moldova (facebook.com / aimoldova)

Unul dintre ex-vice directorii Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) a fost reţinut şi pus sub învinuire, iar directorul Biroului Migraţie şi Azil (BMA) a fost pus sub învinuire şi înaintat demers, privind suspendarea provizorie din funcţie, a anunţat Procuratura Generală.

Procuratura municipiului Chişinău, Oficiul Principal, în cooperare cu ofiţerii Serviciului protecţie internă şi anticorupţie (SPIA) al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) şi Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) instrumentează cauza penală privind excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu, de către factori de decizie din cadrul Biroului Migraţie şi Azil al MAI şi SIS, în cazul declarării drept persoane indezirabile şi îndepărtarea de pe teritoriul Republicii Moldova a şapte cetăţeni de origine turcă.

Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii, temei pentru pornirea respectivei cauze penale au servit materialele anchetei de serviciu, efectuate de SPIA al MAI, precum şi hotărârea de condamnare a R. Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru încălcarea drepturilor cetăţenilor turci, îndepărtaţi în septembrie 2018, din Republica Moldova în Turcia.

Prin hotărârea din 11 iunie 2019, CEDO a constatat violarea articolelor 5.1 şi 8 din Convenţia pentru Drepturile Omului şi a obligat Guvernul Republicii Moldova să achite 125000 de EURO pentru cinci cetăţeni turci, ale căror drepturi au fost încălcate, ceea ce constituie un prejudiciu în proporţii deosebit de mari, cauzat intereselor publice.

Procurorii au mai precizat că directorul BMA a fost pus sub învinuire, fiindu-i interzisă părăsirea ţării. Mai mult decât atât, la 5 septembrie 2019, a fost înaintată învinuirea directorului Biroului Migraţie şi Azil pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu soldate cu urmări grave, cu solicitarea către MAI privind suspendarea din funcţie, aplicându-i măsura preventivă - obligarea de a nu părăsi ţară.

Totodată, la 6 septembrie 2019, un ex-director adjunct al Serviciului de Informaţii şi Securitate a fost reţinut conform prevederilor art. 166 al Codului de procedură penală al Republicii Moldova, pe un termen de 72 ore şi pus sub învinuire, pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu soldate cu urmări grave.

În continuare, se efectuează acţiuni de urmărire penală şi măsuri speciale de investigaţii, în scopul stabilirii implicării şi a altor persoane cu tangenţă la caz.