Producţia alcoolică va fi verificată prin metoda organoleptică

.
. (PIERRE ANDRIEU / AFP / Getty Images)

Calitatea berii, vinurilor, divinurilor şi altor produse alcoolice va fi verificată de Comisia Centrală de Degustare care va verifica producţia alcoolică prin metoda organoleptică.

Guvernul a aprobat marţi Regulamentul care prevede procedura de evaluare organoleptică a băuturilor alcoolice. Comisia va fi constituită din 21 de persoane. Selectarea membrilor se va face prin concurs, la care vor putea participa specialişti cu experienţă în domeniu de cel puţin cinci ani. Deciziile comisiei vor avea titlu de recomandare.

Proiectul a fost elaborat de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare cu scopul de a constata inofensivitatea producţiei alcoolice şi a asigura protecţia consumatorului. Pentru a determina calitatea băuturilor alcoolice, fiecare degustător va primi o fişă de analiză senzorială, pe care îşi va indica numele. Totodată, va trebui să noteze aspectul, culoarea, aroma, gustul şi caracterul tipic al băuturii.

La aprecierea calităţii mostrelor se va aplica o scară de zece puncte, unde pentru fiecare tip de băutură a fost stabilit un punctaj minim pe care trebuie să-l obţină. Regulamentul mai prevede că şedinţele de degustare deschise se vor efectua la o masă comună la care se vor discuta şi caracteristicile mostrelor analizate. Mostrele vor fi însoţite de o informaţie succintă referitoare la tipul de produs şi la producător.

La fiecare şedinţă de degustare se prezintă spre examinare cel mult 20 de mostre de alcool sau băuturi alcoolice tari şi cel mult 50 de mostre de alte produse alcoolice, în serii de câte cel mult 10 mostre. Cei care nu vor fi mulţumiţi de decizia Comisiei o vor putea contesta în termen de cinci zile din data eliberării rezultatului solicitantului.

Suma mijloacelor băneşti pentru organizarea şi efectuarea degustării va constitui până la 40 lei pentru un degustător la o şedinţă şi 5 lei pentru mostră de produs supus evaluării organoleptice pentru fiecare degustător în calitate de remunerare, menţionează Infotag. Cheltuielile fiind suportate de către Î.S. "Centrul Naţional de Verificare a Calităţii Producţiei Alcoolice".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe