Produsele naturale pot proteja pielea în timpul radioterapiei

Un dermatolog cauta leziuni suspecte pe pielea unui pacient
Un dermatolog cauta leziuni suspecte pe pielea unui pacient (Spencer Platt / Getty Images)

Încă o dată, Natura vine în ajutorul oamenilor. O echipă internaţională de oameni de ştiinţă a descoperit că utilizarea anumitor produse pe bază de plante poate proteja pacienţii de problemele dermatologice cauzate de radioterapie.

Radioterapia pentru tratamentul afecţiunilor oncologice implică expunerea la radiaţii ionizante, cum ar fi razele gamma sau razele X. Această metodă ar trebui să producă daune ireparabile celulelor canceroase. Cu toate acestea, radioterapia poate avea o serie de efecte adverse la pacienţi. Adesea suferă nu numai ţesutul bolnav, dar şi cel sănătos, mai ales cel din vecinătatea tumorii. Printre alte efecte secundare se numără căderea părului, probleme ale pielii şi chiar riscul de a dezvolta cancer de piele.

Având în vedere efectele secundare, a apărut şi necesitatea de a găsi remedii pentru acestea.

International Journal of Low Radiation a publicat în acest sens un studiu al unei echipe internaţionale de cercetători: se pare că există trei produse naturale derivate din plante, omniprezente şi bine studiate, capabile de a proteja pielea împotriva radiaţiilor gamma în timpul radioterapiei.

Raportarea rezultatelor cercetării lor a fost făcută de dr. Faruck Lukmanul Hakkim, de la Universitatea din Nizwa (Oman), şi colegii săi de la Universitatea Nagasaki (Japonia), Universitatea Macquarie (New South Wales, Australia), Universitatea Bharathiar (India) şi Universitatea Konkuk (Coreea de Sud).

În acest studiu, oamenii de ştiinţă evidenţiază beneficiile compuşilor antioxidanţi, cum ar fi acidul organic cafeic (CA), acid rozmarinic (RA) şi acidul trans-cinamic (TCA), utilizaţi în concentraţii netoxice.

Din testele efectuate, ei au descoperit că tratarea celulelor epiteliale umane cu aceşti compuşi naturali CA, RA şi TCA, a protejat celulele în proporţie de 40, 20 şi, respectiv, 15% de toxicitatea razelor gamma. Rezultatele studiului sugerează că efectul protector provine din capacitatea compuşilor de a absorbi speciile reactive de oxigen (SRO) pe care le dezactivează chimic. În plus, aceşti compuşi pe bază de plante sunt în măsură să influenţeze mecanismele naturale de reparare a ADN-ului.

Echipa de cercetare sugerează că aceşti compuşi ar putea fi mai bine utilizaţi ca protectori ai pielii în timpul tratamentului combinat de chimioterapie şi radioterapie.

După aceste rezultate promiţătoare, oamenii de ştiinţă lucrează pentru a investiga potenţialul clinic al amestecului din aceste trei produse naturale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură