Profituri nebuneşti pe piaţa de acţiuni gonflată a Chinei

(Captură Foto)

Susţinute de îndârjirea Chinei de a îşi vedea piaţa de capital/bursa de valori urcând, firmele de brokeraj înregistrate în Hong Kong au avut parte de vremuri bune în ultima perioadă.

Un bun exemplu este cazul firmei Huatai Securities care a raportat marţi o creştere cu 334% a profitului net pe primul semestru al acestui an.

Potrivit Financial Times, reprezentanţii Huatai Securities au declarat că “participarea şi entuziasmul investitorilor au fost fenomenale, cifra de afaceri înregistrată de companie în Shanghai şi Shenzen în ultimele şase luni a fost cu 543% mai are decât cea de anul trecut.”

Această creştere este, fără îndoială, “fenomenală” şi subiect al unui uriaş interes. Firmele chineze de brokeraj au înregistrat profituri de 13 bilioane de USD în prima jumătate a anului, cu 337% peste rezultatele înregistrate anul trecut, arată un raport FT, bazat pe cifre furnizate de Securities Association of China.

Aceste cifre “fenomenale” ridică însă noi şi serioase semne de întrebare cu privire la sustenabilitatea creşterii economice a Chinei, bazată în bună măsură pe contribuţia sectorului financiar căci este puţin probabil ca acest “boom” al firmelor de brokeraj să poată continua la nesfârşit.