Bursa chineză de acţiuni - creată ca o vacă de muls pentru regimul comunist

"Investitori" chinezi urmăresc cu îngrijorare fluctuaţiile bursei chineze
"Investitori" chinezi urmăresc cu îngrijorare fluctuaţiile bursei chineze (STR/AFP/Getty Images)

În ultimile luni, încurajaţi de către stat, milioane de cetăţeni chinezi s-au expus riscului de a pierde totul jucându-se pe piaţa acţiunilor. Rezultatele catastrofice se pot observa în fiecare zi în prezent. De fapt, de la crearea sa, piaţa chineză a acţiunilor s-a aflat sub controlul Partidului Comunist Chinez (PCC), care a privit-o ca pe un fel de vacă de muls, pentru umplerea cuferelor companiilor deţinute de stat şi a buzunarelor directorilor executivi ai acestora – şi totul prin secătuirea economiilor micilor speculanţi.

Cu ani în urmă, în timpul mandatului său, fostul premier chinez Zhu Rongji a declarat: “Bursa de acţiuni trebuie să ajute la scoaterea companiilor de stat din sărăcie”. Astfel, Partidul şi-a propus să scoată aceste companii de stat din sărăcie, într-o perioadă de 3 ani, prin utilizarea pieţei de acţiuni.

Regimul chinez a încercat să realizeze acest lucru înscriind pe piaţa de acţiuni un grup de companii de stat, prost administrate sau chiar nesustenabile. Având acest obiectiv, reforma în domeniul acţiunilor şi listarea acestora la bursă au fost limitate mult timp la companii de stat, în timp ce companiile private au avut o mică şansă pentru a obţine orice fel de fonduri publice.

Încurajate de linia Partidului, companiile deţinute de stat au folosit piaţa de acţiuni pentru a obţine fonduri. Filialele companiilor mamă au devenit “bancomate” care au adus mulţi bani. Astfel, bursa chineză de acţiuni a obţinut “100 de ani de progres în doar 10 ani”.

Conform lui Chen Dongsheng, preşedintele companiei Taikang Life Insurance Co., Zhu Rongji a luat o decizie importantă permiţând tuturor întreprinderilor să fie listate la bursă. Mai mult, reforma pieţei de capital a fost clară pe atunci, fiind stabilite obiective pentru fiecare provincie şi cu toţii au dorit să o implementeze. În acest fel a luat naştere piaţa de capital a Chinei, a declarat Chen. Dar, de la bun început, aceasta a fost aranjată astfel încât să ofere fonduri pentru rezolvarea problemelor financiare ale companiilor de stat. Astăzi este la fel, consideră el. De ce nu putem să ne administrăm bine piaţa de capital? Deoarece companiile deţinute de stat sunt înregistrate pe bursa de valori doar dacă o cere premierul. Totul este centralizat.

Piaţa acţiunilor este o maşină pentru spălarea de bani

O reformă importantă a companiilor deţinute de stat în China este aşa zisa prevedere de tip “management buy-out”. Lumea din afară crede că o astfel de prevedere reflectă situaţia în care directorii executivi îşi folosesc puterea pentru a împărţi activele de stat. Dar oficialii de nivel înalt ai Partidului şi familiile lor, care sunt directori executivi ai companiilor de stat, se află printre cei mai mari beneficiari ai acestei reforme.

Recent, preşedintele chinez Xi Jinping a pus capăt vremurilor bune ale directorilor de companii de stat. În ultimii doi ani, autorităţile Partidului au subliniat în mai multe rânduri că Partidul deţine controlul absolut asupra acestor companii de stat şi în noiembrie 2014 a fost implementată “Reforma Consiliului de Stat care conduce Grupul de Companii deţinute de Stat”.

Din moment ce numeroşi directori executivi ai companiilor de stat au fost concediaţi în timpul aşa-zisei campanii de anticorupţie declanşate după cel de-al 18-lea Congres Naţional al Poporului, mulţi dintre ei s-au îngrijorat că deţinerea de acţiuni va fi considerată corupţie.

Aşa că s-au înghesuit să îşi încaseze banii de pe acţiunile pe care le aveau. Până în 17 octombrie 2014, directorii companiilor chineze listate la bursa de valori şi-au redus în mod substanţial cantitatea de acţiuni deţinută şi au încasat aproximativ 47,43 miliarde de yuani (7,68 miliarde USD). În primele şase luni ale acestui an, directorii companiilor deţinute de stat au încasat alte 500 miliarde de yuani (81 miliarde USD) – un record în istoria pieţei acţiunilor chineze. Acest lucru arată cum aceşti directori au folosit companiile deţinute de stat şi piaţa acţiunilor ca pe propria lor maşină de spălat bani.

Secătuirea investiţiilor acţionarilor

Începând cu 1992, piaţa chineză de acţiuni a experimentat peste 10 runde de creşteri şi scăderi. În general, investitorii în acţiunile chineze au avut mai mult de pierdut decât de câştigat, dar o mulţime de oameni au continuat să îşi încerce norocul pe piaţă.

Piaţa chineză a acţiunilor nu are investitori pe termen lung, ci doar chibiţi. Nimănui nu îi pasă de situaţiile actuale în care operează companiile înregistrate pe bursa de valori. Oamenilor le pasă doar dacă preţurile acţiunilor sunt în creştere. Valorile acţiunilor sunt, prin urmare, complet irelevante pentru performanţa unei companii sau pentru situaţia financiară a acesteia.

În 2008, piaţa de acţiuni de tip A a scăzut cu peste 70%. Conform unui sondaj efectuat de Shanghai Securities News şi care a inclus peste 25.000 de investitori din China, peste 90% dintre acţionari au pierdut bani, peste 60% dintre aceştia susţinând că au pierdut mai mult de 70% din valoarea acţiunilor lor. Doar 6% dintre investitori au declarat că au obţinut un profit.

În 2013, piaţa chineză de acţiuni a fost declarată ca înregistrând cele mai slabe performanţe din Asia. Conform unui sondaj publicat de sina.com în ianuarie 2014, aproximativ 65% dintre acţionari au pierdut bani în 2013. Standardul de viaţă a 32,2% dintre investitori s-a redus semnificativ datorită riscului asumat pe piaţa acţiunilor, în timp ce 9% au declarat că înfruntă dificultăţi.

În primele şase luni ale acestui an, pierderile investitorilor chinezi au fost uimitoare. În ultimele două săptămâni ale lunii mai, piaţa acţiunilor a pierdut 13,26 trilioane de yuani (2,148 trilioane de dolari), adică o pierdere medie de 147.000 de yuani (23.814 dolari) pe investitor – sau aproape de trei ori media venitului naţional anual, conform datelor publicate de How Much Stock Market Investors Lost in H1 2015.

Piaţa chineză a acţiunilor diferă de cea din Occident

Piaţa chineză a acţiunilor nu are investitori pe termen lung, ci doar chibiţi. Nimănui nu îi pasă de situaţiile actuale în care operează companiile înregistrate pe bursa de valori. Oamenilor le pasă doar dacă preţurile acţiunilor sunt în creştere. Valorile acţiunilor sunt, prin urmare, complet irelevante pentru performanţa unei companii sau pentru situaţia financiară a acesteia.

Bursele de acţiuni din Occident au speculatori pe termen scurt de asemenea, dar ele dispun şi de investitori pe termen lung. Condiţiile de afaceri şi profitabilitatea sunt o bază esenţială pentru preţurile acţiunilor în Occident.

În plus, Partidul manipulează piaţa acţiunilor folosind diverse politici pentru a reglementa c reşterile şi scăderile înregistrate de aceasta. În SUA, administraţia acţionează doar ca un garant al bursei de acţiuni, fiind aplicate regulamente bine gândite.

În întreaga lume, doar bursa de acţiuni a Chinei dezamăgeşte majoritatea investitorilor săi.

Bursa de acţiuni a Chinei a fost întotdeauna manipulată în favoarea companiilor deţinute de stat, iar oficialii de Partid au profitat de puterea lor politică şi informaţia asimetrică. Ei au reuşit în felul acesta să se îmbogăţească pe spinarea speculatorilor începători. Acestea sunt caracteristice unei economii "extractive" care serveşte o dictatură totalitară.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii