Proiect legislativ: Deputaţii chiulangii penalizaţi doar cu 1% din salarii

Aleşii ţării pregătesc o modificare a regulamentului Camerei Deputaţilor astfel încât absenţele nemotivate să fie sancţionate minimal sau deloc.
Vot în Camerele reunite ale Parlamentului României.
Vot în Camerele reunite ale Parlamentului României. (Epoch Times România)

Un grup de deputaţii PSD şi UNPR au depus la Biroul Permanent al Camerei un proiect de modificare a Regulamentului intern vizând reducerea sancţiunilor pecuniare ce li se aplică parlamentarilor chiulangii.

Potrivit romanialibera.ro, iniţiatorii acestui proiect - Marian Neacşu, Florin Iordache şi Mircea Duşa de la PSD, alături de Eugen Nicolicea şi Gheorghe Emacu de la UNPR - propun ca deputaţii care lipsesc de la şedinţele de plen să nu mai fie nevoiţi să informeze Biroul Permanent, în scris şi cu avizul liderului de grup, cu privire la cauzele care îl împiedică să participe.

Cei cinci parlamentari mai cer şi eliminarea alineatului potrivit căruia „deputatului care nu îşi poate motiva absenţa i se reţine din indemnizaţia lunară, pentru fiecare zi de absenţă, o sumă de bani ce reprezintă a 21-a parte din indemnizaţia lunară, la care se adaugă diurna de deplasare“.

Practic, potrivit sursei citate, odată eliminată această prevedere, singura sancţiune care s-ar mai putea aplica aleşilor care absentează este cea prevăzută la art. 241 alin. 8, potrivit căruia "deputaţii care nu au participat la cel puţin o activitate parlamentară desfăşurată în sediul Camerei, în cadrul programului şi ordinii de zi aprobate pentru ziua respectivă, şi nu au obţinut o motivare a absenţei sunt consideraţi absenţi nemotivaţi şi li se reţine 1% din indemnizaţia brută."

Astfel, în urma adoptării proiectului legislativ s-ar ajunge ca de la o sancţiune de aproape 5% din indemnizaţia lunară, deputaţii care lipsesc nemotivat de la serviciu să rişte doar o penalizare de 1% pe zi. Este posibil ca aleşii chiulangii să nu fie penalizaţi nici măcar cu acel 1%, proiectul de lege prevăzând că orice reţinere din indemnizaţia lunară „se aprobă de Biroul Permanent pe baza examinării lunare a situaţiei prezenţei deputaţilor la lucrările Camerei", cu alte cuvinte, mai este loc de interpretări.

În condiţiile în care penalizarea pentru chiul ar fi de 1% din indemnizaţia lunară, rezultă că un deputat ar putea nici să nu ajungă la serviciu şi totuşi să încaseze 80-83% din indemnizaţia lunară, plus celelalte beneficii, precum diurnă de deplasare la lucrările Legislativului, cazare, transport, abonamente de telefonie mobilă şi sumă forfetară pentru funcţionarea birourilor parlamentare

Proiectul propus de cei cinci a figurat pe ordinea de zi a Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor din 23 noiembrie, când s-au stabilit ca şi termene 7 zile pentru depunerea amendamentelor şi 14 zile pentru depunerea raportului de către comisia de specialitate.

La următoarea şedinţa a Biroului Permanent, Comisia pentru Regulament a solicitat ca proiectul să fie dezbătut "în paralel cu lucrările plenului" din 2 decembrie. Odată întocmit raportul s-ar fi putut forţa şi introducerea lui pe ordinea de zi, ceea ce finalmente nu s-a întâmplat.

Solicitarea Comisei nu a fost aprobată, dar este de aşteptat ca planul deputaţilor de a-şi modifica pe repede înainte regulamentul să nu fie abandonat iar proiectul PSD-UNPR să fie strecurat curând pe agenda plenului, mai arată sursa citata.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne