Cioloş şi Iohannis, somaţi să elimine sistemului baronilor locali şi monopolul politic al PSD şi PNL

Guvernul Cioloş trebuie să iniţieze şi să trimită în Parlament propunerea ca primarii şi preşedinţii de consilii judeţene să fie aleşi în două tururi de scrutin, iar pragul electoral să fie eliminat, a solicitat europarlamentarul Monica Macovei.
Monica Macovei
Monica Macovei (Epoch Times România)

În acelaşi timp, fostul ministru al Justiţiei i-a solicitat preşedintelui Klaus Iohannis să susţină public acest demers, aşa cum a promis în campania electorală.

"Şi Klaus Iohannis, şi Dacian Cioloş au această datorie faţă de români: domnul Iohannis, pentru că a promis electoratului care l-a ales preşedinte, iar Dacian Cioloş, pentru că a ajuns prim-ministru în urma protestelor din stradă, la care oamenii au cerut inclusiv alegerea primarilor din două tururi şi eliminarea pragului electoral", a declarat Monica Macovei.

Alegerea primarilor şi a preşedinţilor de consilii judeţene din două tururi de scrutin şi eliminarea pragului electoral de 5% se regăseau, de altfel, în prima variantă de program de guvernare, asumat de prim-ministrul Cioloş şi trimis în Parlament. Aceste două măsuri au fost cerute insistent de către partidul M10, precum şi de mai multe organizaţii ale societăţii civile.

"Este inadmisibil să menţii un prag electoral de 5% când există partide noi care doresc să reprezinte politic comunităţi mici, judeţe sau regiuni. Drumul acestor partide noi este blocat de pragul electoral", a afirmat Monica Macovei.

În viziunea şefei M10, alegerea primarilor şi a preşedinţilor CJ în două tururi de scrutin înseamnă că:

- rezultatele alegerilor vor reflecta cu adevărat opţiunea electoratului.

- monopolul baronilor locali va fi spart.

- reţelele de corupţie şi furt din banii publici vor fi fisurate.

- candidaţii vor avea şanse egale.

- interesul cetăţenilor pentru alegeri va creşte dacă va fi o competiţie reală.

- primarii şi preşedinţii CJ aleşi vor fi reprezentativi pentru comunitate.

"PNL şi preşedintele Klaus Iohannis au declarat că susţin alegerea primarilor şi a preşedinţilor de consilii judeţene în două tururi de scrutin. La fel a făcut Guvernul Cioloş în primul program de guvernare trimis în Parlament. Ce i-a făcut să se răzgândească? A fost o declaraţie mincinoasă, doar pentru a atrage pentru moment electoratul, ştiind că nu vor respecta aceste promisiuni?

Alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin înseamnă să fii de acord cu menţinerea sistemului baronilor locali şi a reţelelor de furt din bani publici, create de aceştia de-a lungul anilor", a subliniat europarlamentarul.

Recomandările Comisiei de la Veneţia sunt esenţiale pentru a evita derapajele partidelor mari sau aflate la putere, care au interesul să menţină un anumit sistem de alegeri, or, în situaţia actuală, Macovei afirma că sistemul alegerii primarilor dintr-un singur tur de scrutin este cel care creează avantaje pentru PSD şi PNL, cele două partide mari care au deja primari în funcţii. Exact asta contravine recomandărilor Comisiei de la Veneţia.

"Comisia de la Veneţia recomandă să nu se schimbe legile electorale cu un an înainte de alegeri numai dacă schimbarea ar afecta structural votul, dând astfel posibilitatea partidului aflat la putere să abuzeze. Acum, în România, abuzul se comite tocmai prin menţinerea alegerii primarilor dintr-un singur tur de scrutin", a explicat Macovei.

În acest context, preşedintele M10 a solicitat Guvernului să ceară Comisiei de la Veneţia un punct de vedere privind modificarea legii alegerilor locale acum, spunând adevărul: modificările propuse – alegerea primarilor şi a preşedinţilor CJ în două tururi de scrutin - vor aduce competitivitate şi reprezentativitate şi vor contribui la deschiderea pieţei politice din România.

"Astfel de modificări, în interesul oamenilor şi al însănătoşirii vieţii politice prin eliminarea monopolului politic al PSD şi PNL, pot fi aduse oricând, chiar şi cu 6 luni înaintea alegerilor", a punctat Macovei.

În opinia politicianului, premierul Dacian Cioloş este dator să încerce modificarea legii în Parlament, astfel încât primarii şi preşedinţii CJ să fie aleşi din două tururi de scrutin, iar pragul electoral de 5% (pentru consilii locale şi Parlament) să fie eliminat, aşa cum au cerut şi oamenii care au ieşit în stradă şi aşa cum a scris în primul program de guvernare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne